Святом для всіх став День Києва на Володимирській гірці

30.05.2016, 09:34
Святом для всіх став День Києва на Володимирській гірці - фото 1

Вже п’ять років поспіль на Володимирській гірці на День Києва відбувається особливе святкування. Безхатьки та нужденні, літні люди з будинків престарілих, ромські діти разом з киянами та волонтерами долучаються до родинного свята, яке влаштовує Спільнота св. Егідія разом з «Молоддю за мир». Саме таким чином вітали волонтери усіх гостей і цього року у суботу, 28 травня.

exklusiv.gifВже п’ять років поспіль на Володимирській гірці на День Києва відбувається особливе святкування. Безхатьки та нужденні, літні люди з будинків престарілих, ромські діти разом з киянами та волонтерами долучаються до родинного свята, яке влаштовує Спільнота св. Егідія разом з «Молоддю за мир». Саме таким чином вітали волонтери усіх гостей і цього року у суботу, 28 травня.

Київ_1.jpeg

«Володимирська гірка була обрана нашим місцем для свята через її символічність для кожного киянина, - розповів організатор та голова Спільноти Юрій Ліфансе. – Це найпростіше, що ми можемо зробити – зібрати разом тих, кому ми допомагаємо, та привітати. Всі тут – це наші друзі, а не випадкові люди. Ми хочемо показати, що це свято доступне для всіх, і для наших друзів бездомних, які чекали на нього з зими».

Київ_2.jpeg

На відкритій галявині біля сцени стоять ряди партеру – гості слухають молоді українські гурти, які нещодавно брали участь у соціальному фестивалі «Play music, stop violence» (Грай музику – зупини насилля). Поруч є дитяча зона, де вихованці двох Шкіл Миру та юні мешканці Києва разом малюють картини миру, добра, пробують побувати всередині мильної бульбашки та гасають у футбол. Подібні свята проходять разом з бездомними у Львові та Івано-Франківську.

Тут і справді зібрались ті, хто почуваються як вдома завдяки Спільноті – безхатченки, літні люди з будинків престарілих, ромські діти, дітлахи з будинків сімейного типу та інші. Вони поєднались у спільну громаду протягом численних акцій допомоги, які влаштовують волонтери. Для старших є фотовиставка, де можна знайти свій портрет, а для молодшого покоління – квест та вікторини. Одне з завдань – по фото з благодійного Різдвяного обіду знайти безхатченка і подарувати йому світлину з добрими побажаннями.

Київ_3.jpeg

У столиці продовжують діяти дві Школи Миру, де діти з Києва та ромських таборів, які приїжджають на літо, разом пізнають цінність миру та його значення. За словами Віти Зіневич, це певний виклики кожному, хто не хоче позбуватись стереотипів, але й унікальний проект, який треба підтримувати.

Київ_5.jpeg

«Діти хочуть бути як всі, - ділиться вона. – Для батьків це теж чимале випробування. Я й сама, хоч і волонтер, маю певні упередження. Якось ми приймали ромських дітлахів у нас вдома, коли не було приміщення для Школи. Для переосмислення потрібен час. Молоді роми бачать нашу довіру і відгукуються на неї. Коли ж вони виростуть, то матимуть за приклад наші родини та фундамент цінностей».

Київ_6.jpeg

Окрім постійної роздачі їжі бідним двічі на тиждень та проведення Шкіл миру, активісти Спільноти св. Егідія планують влаштувати канікули для літніх людей. В останній тиждень серпня 40 пенсіонерів, які проживають у державних притулках, на п’ять днів переїдуть у с. Липки під Києвом, де зможуть набратись сил та поспілкуватись з волонтерами.