На Луганщині відкрили музей Ангелів

23.11.2015, 16:42
На Луганщині відкрили музей Ангелів - фото 1
В обителі зібрали понад 500 янголят з усіх куточків України та з-за кордону. В колекції є власноруч виготовлені експонати, а також ті, яким пощастило вціліти після бойових дій на Донбасі.

exklusiv.gifУ місті Кремінна, що на Луганщині, у Свято-Сергієвському монастирі УПЦ (МП) 21 листопада відкрився музей Ангелів або «Музей на крилах».  

В  обителі зібрали понад 500 янголят з усіх куточків України та з-за кордону. В колекції є  власноруч зроблені експонати, а також ті, яким пощастило вціліти після бойових дій на Донбасі. Напередодні відкриття Музею Ангелів до Кремінної надійшов паперовий ангелик  й  привітання від  Надії Савченко.

ангели_1.jpeg

Відкрився музей Ангелів молитвою, яку виголосив архиєпископ Сєвєродонецький та Старобільський Никодим та братія Свято-Сєргієвського монастиря.  Участь у відкритті взяв керівник Луганської цивільної обласної військової адміністрації Георгій Тука.

Тука.jpeg

«Ідея створення музею належить маленькій дівчинці Поліні Туфекчі, яка разом з мамою була вимушена переїхати з окупованого Луганська до Кремінної. Дівчинка одного разу промовила: «Напевно всі Ангели відлетіли від нас, тому почалася війна, а коли вони повернуться – знову настане мир!» Слова десятирічної Поліни схвилювали її маму, громадську активістку  Олену Стеценко, яку  від того часу не полишала думка про створення Музею Ангелів. Ми вирішили, що допоможемо луганчанам втілити цей задум у життя», – розповіла одна з організаторів музею,  голова Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України Наталія Кірячок.  

«Восени в Сєвєродонецьку ми саме проводили навчальні тренінги в рамках проекту "Культурний простір — місце діалогу та взаєморозуміння" для освітян, громадських активістів. Цей проект реалізовує Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України у партнерстві з Луганським інститутом післядипломної педагогічної освіти за підтримки Інституту з міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів.

Ми оголосили флеш-моб «Ангели миру», до якого активно долучилися учасники проекту з Лисичанська, Сєвєродонецька, Кремінної. Це вчителі та  учні комунального закладу Навчально-виховний комплекс «Гарант» з Лисичанська, педагогічний та учнівський колектив Рубіжанської  спеціалізованої школи  I-III ступенів № 2, учні недільних шкіл Лисичанського Свято-Митрофанівського храму та  Кремінського Свято-Сергієвського чоловічого монастиря. На прохання поділитись власним янголом з музеєм відгукнулись усі небайдужі. Нам би дуже хотілося,  щоб новостворений музей був мобільним та зміг подорожувати Україною, стати платформою для творчих зустрічей, діалогів, культурних подій, які так чи інакше будуть сприяти взаєморозумінню та примиренню між людьми», – говорить пані Наталія.

Ангели_2.jpeg

«Місце для відкриття музею обрали не даремно, розповіла Олена Стеценко – представник ГО «Громадянський корпус» в Луганській області. З травня 2014 року в Кремінському Свято-Сергіївському монастирі проводили молебні дітей за мир, діти молилися щонеділі. Це були діти з різних церков, конфесій, навіть двоє дітей з мусульманської родини. Після закінчення молебню діти намалювали сердечка та білих голубів і відправили їх на окуповану територію. Паперові ангели і гірлянди з цукерок, зроблені дітками недільної школи цього монастиря, були відправлені в якості подарунків в лікарні і госпіталі Одеси та Києва для поранених бійців. Діти навіть оформили подарунок – футболку для Надії Савченко».

Найбільше ангелів прибуло з Чернівецької області, проте чимало з Києва, Вінниці, Харкова, Полтави, є навіть експонати із Сполучених Штатів Америки, Білорусі, Японії. Найбільш вражає фігурка цього обгорілого, потемнілого від вогню та диму ангела, якого передали з Луганська, розповідає під час відкриття музею пані Олена Стеценко. Фігурки ангелів та листівки з побажаннями миру від Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 (директор Тамара Михайлівна Жага) передала до музею.

«Майже за годину до від’їзду у Кремінну мені передали Ангела Миру, Ангела Доброти та Ангела-Хранителя, – говорить Наталія Кірячок. Цих ангелів  виготовив одинадцятирічний Володя Павленко, переселенець з Луганська, який зараз мешкає у Полтаві. Володя передав своє фото для Музею Ангелів з підписом: «Хочу додому...»