• Головна
  • Новини
  • У "Софії Київській" сьогодні відкриється виставка "Володимир Великий – творець Української держави"...

У "Софії Київській" сьогодні відкриється виставка "Володимир Великий – творець Української держави"

21.07.2015, 09:58
У "Софії Київській" сьогодні відкриється виставка "Володимир Великий – творець Української держави" - фото 1
21 липня о 16.00 у Національному заповіднику «Софія Київська» відкриється виставка «Володимир Великий – творець Української держави».

Софія.jpg21 липня о 16.00 у Національному заповіднику «Софія Київська» відкриється виставка «Володимир Великий – творець Української держави». 

Як повідомляє УНІАН-релігії з посиланням на Національний заповідник “Софія Київська”, виставка експонуватиметься у приміщенні, на місці якого в давнину існувала так звана “столиця Володимирова”, тобто його стольна (тронна зала), зга­дувана австрійським дипломатом і мандрівником Еріхом Лясотою, який відвідав Київ і Софійський собор в 1594 р. 

"Матеріали виставки демонструють, що період київського правління Володимира став кульмінаційним моментом в історії середньовічної України. Саме за Володимира були закладені підвалини для формування української нації, а Київ набрав статусу осердя української культури та духовності. Акцентується на заслузі князя Володимира – Хрестителя Русі-України у заснуванні та зведенні найголовнішого духовного, церковно-політичного й культурного осередку Києва та України – київського Софійського собору, визначається його державотворча роль", - повідомляє прес-служба "Софії Київської".

В експозиції вперше буде відображено багатовікову традицію прослав­лення князя Володимира в архітектурно-стінописному комплексі Софії Київської та в сучасному образотворчому мистецтві. 

Наголо­шується, що образ князя Володимира мав особливе державотворче значення у доленосні періоди історії Русі-України – часи митрополита Петра Могили та гетьмана Івана Мазепи, у добу Гетьманщини, що знайшло яскраве відображення в історії, архітектурі та монументальному живописі Софійського собору.

До виставки увійшли експонати з колекції Петра Ющенка, портрет князя Володимира роботи художника Володимира Слєпченка, скульптурні композиції Володимира Філатова та ін. Значний внесок у створення виставки здійснив відомий  колекціонер матеріалів по історії Києва і письменник Віктор Киркевич, який 2015 р. відзначає свій 70-річний ювілей.

У липні виповнилось 1000 років з дня смерті великого київського князя Володимира Святославича (980–1015).