У Львові відкрили виставку «Тіні…» Олега Денисенка

16.07.2015, 09:41
Культура
У Львові відкрили виставку «Тіні…» Олега Денисенка - фото 1
У львівській галереї сучасного сакрального мистецтва «Іconart» 14 липня відкрили виставку «Тіні…». Роботи виконані в авторській техніці художника, скульптора Олега Денисенка – поєднання графіки та левкасу. Експозицію можна відвідати до 30 серпня.

іконарт_2.jpg

На презентації митець розповів, що в дитинстві хотів стати археологом, але згодом більше зацікавився мистецтвом. Проте любов до давнини відчутна у його роботах – давня техніка левкасу, герої подібні до середньовічних казкових рицарів, де-не-де проглядається колаж із готичним шрифтом. Також у творах незвично поєднані не тільки різні малярські техніки, але й традиції: раптово над головою мотанки видніється німб, а чоловік-Сонце із промінчатим німбом тримає чи то звичайну жертовну, чи то більше схожу на євхаристійну чашу.

іконарт_3.jpgВиставка «Тіні…» вміщує в собі роботи митця як старі, так і нові. До нових належать якраз «Сонце» та «Мотанка». Автор пояснив, що назва виставки повинна спонукати глядачів до продовження речення: «тіні… забутих предків», «тіні…незабутих», «тіні… мистецтва, життя тощо». «Тіні» - це своєрідний сенс форми, якої вже не видно.

Мистецтвознавець Олег Сидор-Гібелинда звертає увагу: «У творах Олега Денисенка неодмінно присутнє зображення людини, однак не в традиційному, а в сучасному його вимірі. Воно відіграє особливу роль – творить своєрідний каркас, просторову основу, довкола якої розгортається складна пластична розповідь насичена безліччю деталей та чисельними атрибутами. Їх навмисна надмірна кількість немовби сковує рухи персонажів, формує своєрідну асоціативну проекцію на сьогоденний стан інформативно-психологічного перевантаження людини. Щодо образів, які на його роботах бачать інші, то художник цитує слова Пікассо про те, що «на моїй роботі зображено те, що бачать люди».

Сам Олег Денисенко каже про свій підхід до творчості так: «Я просто малюю, це мій світогляд, моє мислення, частина моїх думок, висловлена в різних матеріалах. Я насамперед графік, навіть якщо експериментую кольором. Роботи мої достатньо монохромні. У скульптурі, до прикладу, трансформую графіку в тривимірне зображення».

іконарт.jpgМитець неохоче погоджується, коли його називають «художником», адже, на його думку, це звання гідні носити «класики» - Пікассо, Рембрант, Моне та ін..

Також на виставці можна придбати каталог-альбом «Antiqvitas Nova» («Нова старовина»), що представляє найповнішу палітру робот митця.

Нагадуємо, що галерея сучасного сакрального мистецтва «Іconart» знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Вірменська 26, і працює з 12 до 19 год. щоденно, крім понеділка.

Довідка:

Олег Денисенко народився у 1961 році у Львові, закінчив Українську Академію друкарства. Займається естампом, живописом, бібліофільськими виданнями, скульптурою. Починаючи з 1992 р. мав персональні виставки в Україні, Бельгії, Швеції, Франції, Словаччині, Румунії, Росії, Нідерландах, Болгарії, Македонії, Німеччині, США.