У Чернівцях провели “Обнова-фест”

02.06.2015, 13:06
Культура
У Чернівцях провели “Обнова-фест” - фото 1
Молодіжний етно-духовний фестиваль відбувся 31 травня у Чернівецькому скансені. За традицією він проходить на свято Зіслання Святого Духа і його організовує Товариство «Обнова».

За підрахунками організаторів, фестиваль відвідало майже 10 тисяч людей. Як зауважує кореспондент РІСУ Наталя Фещук, серед цієї кількості лише тисяча – це самі учасники: артисти, майстри народного мистецтва, літератори, духовенство.

Цьогорічний “Обнова-фест” був присвячений пам’яті всіх укрїнських героїв та 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького.

Благословив гостей та учасників єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь (Івасюк). На головній сцені фестивалю священики помолилися за єдність та мир в Україні. Всіх привітав і Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Програма фестивалю включала крім духовної, також музичну та етнографічну частини. У музичній програмі взяли участь як місцеві колективи та виконавці, так і гості. Зокрема, концертну програму розпочав 9-річний Владислав Боднарчук — учасник проекту «Голос діти», а продовжив виступ октету «Teoforos» зі Львова.

На території чернівецького музею просто неба відбувалося багато різноманітних заходів. Місцевий осередок “Правого сектору” проводив майстер-клас, як розбирати та збирати зброю, як евакуйовувати поранених з поля бою. Учасники клубу військово-історичної дружини “Чорна Галич” (Львів) відтворили бої, побут, кухню, звичаї, культуру доби короля Данила. Зі своїми ляльками-мотанками відвідувачів фестивалю знайомила майстриня з Дніпропетровська Валентина Передерій. А ще тут були літературні читання, заходи для дітей, вчили ліпити вареники та заплітати модні косички. Як зауважує кореспондент РІСУ, чи не кожен відвідувач фестивалю був у вишиванці чи в одязі з елементами національної символіки.

Завершився фестиваль концертом гуртів “ Мотор'ролла”, “Тарута”, “ДримбаДаДзига”, формації “Тіні Вогню” та чернівецького театру-студії “Гердан”.

“Обнова-фест” був заснований у Чернівцях у 2007 році і мав лише одну перерву — фестиваль не проводився у 2014 році. Тоді, через напружену ситуацію у країні, його перенесли на серпень. Однак якраз напередодні всю чернівецьку “Обнову” спіткало велике горе: в автокатастрофі загинув один з організаторів фестивалю, багаторічний духовний наставник чернівецького товариства отець Дмитро Винник та його дружина.