• Головна
  • Новини
  • У Мінкульті пояснили, чому звільнили директора Софії Київської...

У Мінкульті пояснили, чому звільнили директора Софії Київської

28.01.2015, 15:22
У Мінкульті пояснили, чому звільнили директора Софії Київської - фото 1
Керівництво Національного заповідника "Софія Київська" у своїй роботі припустилося багатьох грубих помилок, через що звільнили генерального директора Олену Сердюк і притягнули до відповідальності її заступників.

Мінкульт.jpgКерівництво Національного заповідника "Софія Київська" у своїй роботі припустилося багатьох грубих помилок, через що звільнили генерального директора Олену Сердюк і притягнули до відповідальності її заступників.

Про це заявив у коментарі Укрінформу перший заступник міністра культури Ігор Ліховий.

"Олену Сердюк звільнили у зв'язку з невиконанням кількох пунктів контракту. Крім того, відкрито кримінальне провадження. Зараз працює група аудиту, куди ми залучаємо громадськість. Там, у Софії Київській, було дуже багато  грубих помилок, чи навіть свідомих дій, в результаті яких було завдано збитки самому заповіднику", - зазначив Ліховий.

Він додав, що зокрема "у порушення чинного законодавства було побудовано за 250 тисяч гривень теплотрасу - прямо вздовж стіни 3,5 метра заввишки, до того ж теплотраса прокладена через фундаменти пам'ятки ХІ століття Храму Святої Ірини, розкопаного і достатнім чином дослідженого".

"Дуже багато допущено таких непрофесійних дій. Це мене здивувало, оскільки я знаю Олену Михайлівну багато років і як керівника інституту пам'яткоохоронних досліджень, і як людину з великим досвідом роботи в музеях. Тут було ціле нагромадження грубих помилок. Тому ще наказом міністра Євгена Нищука було створено міжвідомчу робочу групу, до якої увійшли фахівці кількох міністерств і відомств. І що мене вразило - в цей час, коли в Україні з будь-якого питання ведуться великі дискусії, робоча група одноголосно запропонувала міністру звільнити з посади Сердюк. І більше того - притягнути до відповідальності заступників гендиректора. Бо ця пам'ятка внесена до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У нас і так багато проблем довкола будівництва на цих об'єктах. Тому міністр культури В'ячеслав Кириленко й ухвалив рішення розірвати контракт", - пояснив Ліховий.

Щодо можливої кандидатури на цю посаду він зазначив: міністерство прийматиме рішення з урахуванням досвіду роботи претендентів і, поза сумнівом, також позиції громадськості, але конкурс не проводитиметься. 

"Ми вважаємо, що було б потрібно провести конкурс, але в Україні поки що немає напрацьованої бази для його проведення. Тож треба створити базу. І в майбутньому ми обов'язково будемо це робити", - підкреслив перший заступник міністра.

Водночас він висловив сподівання, що навіть незважаючи на досить невеликі зарплати, конкурс на такі посади буде великий, оскільки директором музею бути престижно і це надзвичайно цікава робота.

"Я це точно знаю, бо вважаю, що вершиною моєї кар'єри і життєвого шляху була робота саме у Каневі директором Національного Шевченківського заповідника. Так я говорив завжди: і будучи міністром культури, і в Мінську, коли працював Надзвичайним і Повноважним Послом України. Бути директором музею - це не менше, ніж бути членом уряду. Це дійсно так. І поки ми це не усвідомимо і не почнемо справді цінувати фахівців музейної галузі, не зможемо здійснити стратегію самоідентифікації в Україні - хто ми є, звідки і куди йдемо", - переконаний Ліховий.

Водночас він нагадав, що 23 січня відбулася нарада щодо розвитку національних музеїв та заповідників, якою міністерство, "по суті, починає реформу пам'яткоохоронної галузі".

"І нам дуже важливо отримати ефективність роботи наших підвідомчих, а ширше - й інших закладів і установ. Ефективність на сьогодні виглядає не у дуже позитивному світлі. З багатьох показників. І це не тільки вина керівників. Але резервів є чимало, є куди рухатися. Тут кадри вирішують дуже багато. Тому якихось непродуманих рішень щодо "Софії Київської" не буде", - запевнив перший заступник міністра.