• Головна
  • Новини
  • У Києві діє Міжнародний іконописний пленер, присвячений тематиці Майдану та АТО...

У Києві діє Міжнародний іконописний пленер, присвячений тематиці Майдану та АТО

26.11.2014, 12:19
У Києві діє Міжнародний іконописний пленер, присвячений тематиці Майдану та АТО - фото 1
16 учасників з України, Польщі, Франції та Словаччини зібрались на тиждень у столиці, аби потім передати свої роботи в ті шпиталі, де проходять своє лікування українські військові та активісти Революції гідності.

Київ_пленер.jpgМолебнем у Михайлівському Золотоверхому соборі 24 листопада розпочався Міжнародний іконописний пленер «Милосердя в іконі», який присвячений тематиці Майдану та АТО. 16 учасників з України, Польщі, Франції та Словаччини зібрались на тиждень у столиці, аби потім передати свої роботи в ті шпиталі, де проходять своє лікування українські військові та активісти Революції гідності. Про це інформує прес-центр Київської Патріархії.

«Ми не випадково зібрались тут, в Михайлівському соборі, який був в епіцентрі під час подій на Майдані. Двічі він відігравав визначну роль – коли відчинив браму та прихистив студентів в ніч на 30 листопада, які тікали від силовиків, та 18 лютого, коли перетворився на шпиталь для всіх поранених активістів. Ми закликаємо Святий Дух, щоб наша робота принесла користь для тих, для кого ми це робитимемо. І нехай подарує мир для нашої держави», – проголосив намісник Михайлівського монастиря єпископ Вишгородський Агапіт.

Організація подібного пленеру стала можливою з благословення Патріарха Філарета завдяки Відділу соціального служіння УПЦ Київського Патріархату та за підтримки Посольства Республіки Польща в Україні та Консульського відділу Посольства РП у Києві.

Результатом роботи майстрів стануть ікони на тему подій Майдану та АТО, з певними практичними наслідками. Зокрема ікони про події минулої зими польських митців будуть розвезені по госпіталям, де на допомогу нашим захисникам прийшли мешканці Польщі. Витвори ж українських митців відправляться у польські шпиталі, де проходять лікування активісти Майдану та українські військові на знак поваги та вдячності. Окрім того, важлива участь іконописців з Донецької області, які вимушено проживають у Києві.

«Більшість учасників пленеру проводили багато часу тоді на Майдані, як і вихованці нашої кафедри іконопису у Львівській академії мистецтв, – зазначив голова Асоціації іконописців України Роман Василик. – Ми віримо, що наші ікони можуть допомогти та врятувати солдатів, які зараз боронять наш спокій. Ще після польського пленеру у Замлинні ми підготували мініатюрні ікони, які потім роздали бійцям. Це була найвища цінність для них та духовна підтримка».

Про значення ікон в зоні АТО розповів і заступник голови Відділу соціального служіння священик Сергій Дмитрієв, який є неформальним капеланом 1-го батальйону 30 Окремої механізованої бригади з Новоград-Волинського. За його словами, коли бійці виходили з-під оточення під Савур-Могилою, вони покинули всі свої речі, лише забравши подаровані ікони, які досі возять усюди з собою.
Про важливість духовного мистецтва розповів і Генеральний консул Польщі в Україні Рафал Вольські, запросивши усіх учасників пленеру на зустріч до посольства Польщі: «Ікона – це мистецька презентація Слова Божого. За минулий рік Україна вибрала свій шляхом та пішла стежкою свободи, гідності та боротьби, тепер ще й обороняючи власну територіальну цілісність. І це прекрасна можливість підтримати захисників духовною зброєю, яка їм так потрібна. Я сам був залучений до допомоги українцям, що проливали кров за новий шлях країни, і я вдячний всім, хто готовий їм допомагати».

Організатор пленеру о. Сергій Дмитрієв підкреслив, що дуже радий можливості зібрати у монастирі УПЦ Київського Патріархату представників різних конфесій – римо-католиків, греко-католиків, лютеран, додавши, що Київський Патріархат відкритий до екуменічного діалогу та повсякчас йому сприяє.

Міжнародний іконописний пленер триватиме з 24 листопада до 1 грудня. По завершенню праці митців роботи будуть представлені на виставці у експозиційному залі Андріївської церкви (Андріївський узвіз), з 1-го грудня і до 19 січня, потім вони будуть відправлені у Варшаву. По завершенню виставок всі ікони будуть подаровані шпиталям, як і зазначалось вище.