• Головна
  • Новини
  • Останки першодрукаря Івана Федорова ще цьогоріч перепоховають у монастирі святого Онуфрія у Львові...

Останки першодрукаря Івана Федорова ще цьогоріч перепоховають у монастирі святого Онуфрія у Львові

21.11.2014, 11:13
Останки першодрукаря Івана Федорова ще цьогоріч перепоховають у монастирі святого Онуфрія у Львові - фото 1
Про це повідомила директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Лариса Возницька.

Польські фахівці закінчили дослідження останків, які перебувають у Музеї книги у Львові. Дослідники-експерти заявили, що це справді кістки першодрукаря Івана Федоровича (Федорова). Цьогоріч відбудеться перепоховання решток у монастирі святого Онуфрія, де їх і знайшов Борис Возницький.

Про це ІА ZIK повідомила директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Лариса Возницька.

Вона розповіла, що дослідження останків почав ще Борис Возницький – на початку 70-хх рр. минулого століття. Коли він облаштовував в Онуфріївському монастирі Музей книги, то натрапив на людські кістки.

cerkva_onufrija_lviv.jpg

«У соборі проводили дуже серйозні археологічні дослідження, якими займався археолог, доктор наук Ігор Свєшніков (український археолог, доктор історичних наук, дослідник Берестецької битви 1651 року, – ІА ZIK). Науковці мали план церкви і Борис Возницький помітив, що в одному місці стоїть літера «Ф». Це була позначена замурована ніша. Він виявив там людські останки. Кістки вирішили помістити у коробці і зберігати до тих часів, поки не буде проведено дослідження залишків. Зараз останки зберігають у Музеї книги», – розповіла Лариса Возницька. Вона додала, що попередній директор Львівської галереї мистецтв був упевнений, що це останки Федоровича.

Протягом років музейники пробували залучити спеціалістів для їх дослідження.

«Декілька фахівців бралися до роботи. Однак, зважаючи на те, що це досить дорогий процес, їм не вдалося усе довести до кінця. Усе впиралося в кошти», – розповіла Лариса Возницька.

На початку Євромайдану Львівська галерея мистецтв звернулася до Вроцлавського університету, при кафедрі медицини якого діє сучасна лабораторія, яка займається дослідженням останків.

«За деякий час ми отримали відповідь, що університет згодний провести дослідження безкоштовно. Однак вони просили організувати для спеціалістів у Львові житло, заплатити за дорогу. Вирішити ці питання нам допоміг президент Благодійного фонду імені героя України Б.Г. Возницького Ігор Жук», – зазначила директор галереї мистецтв.

Таким чином до Львова, аби взяти необхідні аналізи, на три дні приїхали фахівці з Польщі.

«Вони брали мікропроби, робили рентген останків і всі потрібні аналізи. Науковці навіть брали ДНК, адже ми знаємо, що Федоровича поховали із сином, який з ним працював», – зазначила Лариса Борисівна.

Вона розповіла, що усі необхідні аналізи робили у Польщі. Галерея мистецтв вже отримала підтвердження, що останки належать Федоровичу, і до кінця цього року їх перепоховають у церкві св. Онуфрія.

«Це буде дуже велика і визначна подія. У ній візьмуть участь представники всіх конфесії, представники влади», – розповіла Л. Возницька.

За словами директора галереї мистецтв, зараз Фонд Бориса Возницького працює також над відновленням надгробної плити Федоровича.

«Надгробна плита Федорова, що у Музеї книги, – це копія справжньої плити. Зараз фонд за рисунками Модеста Гриневецького (церковного діяча, богослова та історика, професора і ректора Львівського університету, – ІА ZIK), який у свій час бачив цю плиту і замальовував її, відновлює її. Ця плита буде вмурована в те місце, де буде похований Федорович», – зазначила вона.

Директор галереї мистецтв додала, що спеціально до цієї події Фонд Бориса Возницького перевидав «Буквар», оригінал якого зберігається лише у Гарвардському університеті, та «Апостол» Федоровича. Видання уже представили на Форумі видавців у Львові. Ці книги розповсюджуватимуть безкоштовно: «Букварі» подарують школам, «Апостоли» – церквам.

«Книжки «Апостоли» уже всі надруковані, а обкладинку ще доробляють, бо вона дуже складна: виготовлена з шкіри, із тисненнями. «Буквар» ж є факсимільним виданням. Обкладинка виготовлена із дуба, а папір по кольору та товщині такий же, як і той, на якому друкував Федорович», – розповіла Лариса Возницька.