• Головна
  • Новини
  • Каталог писанок презентували у Волинському краєзнавчому музеї...

Каталог писанок презентували у Волинському краєзнавчому музеї

17.10.2014, 11:00
Каталог писанок презентували у Волинському краєзнавчому музеї - фото 1
8 жовтня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація щойно виданого каталогу „Писанки другої половини ХХ – початку ХХІ століть. Збірка Волинського краєзнавчого музею".

Писанки.jpg8 жовтня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація щойно виданого каталогу „Писанки другої половини ХХ – початку ХХІ століть. Збірка Волинського краєзнавчого музею", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Це науково-популярне видання приурочене до 85-річчя Волинського краєзнавчого музею та 20-річчя проведення обласного конкурсу писанкарства.

Каталог є продовженням серії „Колекції Волинського краєзнавчого музею”. Укладений він на основі збірки писанок, що становить 2 437 одиниць зберігання основного фонду. До нього увійшли писанки з перших колекційних надходжень 60-70-х рр. ХХ ст., авторські роботи майстрів передані чи подаровані у 80-90-х рр. ХХ ст., найкращі писаки переможців та учасників обласних конкурсів писанкарства з 1993 по 2013 рр.

Найбільший розділ каталогу становлять писанки авторів Волині. У ньому зазначено 302 прізвища майстрів, розташованих в алфавітному порядку. Подана також інформація про місце створення писанок, рік надходження до музейної збірки та облікові номери кожної пам’ятки народного мистецтва.

До другого розділу каталогу увійшли роботи, автори яких є невідомі. Писанки  майстрів з інших регіонів України, що зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї, подані в третьому розділі.

Видання має два додатки: 1. Список майстрів, нагороджених дипломом імені Модеста Левицького – почесною нагородою обласних конкурсів на кращу писанку Волині, за збереження та поширення писанкарського мистецтва краю; 2. Перелік переможців обласних конкурсів писанкарства за 1993 – 2013 роки.

Укладений каталог науковими співробітниками відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмилою Мірошниченко-Гусак, Оксаною Моренчук, Тетяною Хомовою. Проілюстроване видання світлинами Леоніда Максимова та Бориса Супрунчука. Видрукуване видавництвом „Терези” за підтримки управління культури Волинської облдержадміністрації.