• Головна
  • Новини
  • У Києво-Печерській Лаврі відкрили пам’ятний знак Тарасові Шевченку...

У Києво-Печерській Лаврі відкрили пам’ятний знак Тарасові Шевченку

29.09.2014, 16:38
Сьогодні, 29 вересня, у заповіднику Києво-Печерської Лаври відкрили пам’ятний знак Тарасові Шевченку. Монумент встановили на місці, де він у 1846 році створив сепію із зображенням Церкви Всіх Святих.

Сьогодні, 29 вересня, у заповіднику Києво-Печерської Лаври відкрили пам’ятний знак Тарасові Шевченку. Монумент встановили на місці, де він у 1846 році створив сепію із зображенням Церкви Всіх Святих.

Про це повідомляє Zik.

Як зазначили під час відкриття, Києво-Печерська Лавра була одним із улюблених місць поета в Києві.  Тут він працював, про неї писав у поетичних та прозових творах, згадував, перебуваючи у засланні.  Пам'ять про відомого поета увіковічнили, зобразивши в залізі стілець та стіл з фарбами і картиною. Посидіти на місці, де 168 років назад працював Тарас Шевченко, тепер зможуть усі відвідувачі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

«Саме така ідея була, ми хотіли, щоб це був живий пам’ятник, щоб люди відчули енергію Шевченка, як пророка, поета, художника. Це стимулюватиме надалі відкривати для себе Шевченка»,– зазначив громадський діяч та народний депутат Микола Томенко.

Томенко очолив оргкомітет, який протягом року розглядав різні проекти пам’ятника. Серед учасників оргкомітету були шевченкознавці та громадські діячі, зокрема, письменниця Марія Матіос, актори Наталія Сумська та Анатолій Хостікоєв. Авторами і виконавцями проекту стали скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов.

«В ці години, коли за нашим спинами гуркотить війна, я на цьому місці думаю про вічність закарбовану у камені: про дзвіницю, лаврські стіни, святині і про те, що на цю камінну вічність завжди чатують двоногі варвари. Також я думаю про вічність, яка пульсує у слові, у слові пророка і генія. Немає в світі варвара, який би міг зруйнувати слово. Найсильніший варвар безсилий перед силою слова. Можливо, ті, хто проходитимуть біля цього місця подумають про те, як багато у нашому житті важить слово, особливо в такі часи як зараз», – зазначила Марія Матіос.