• Головна
  • Новини
  • В ЮНЕСКО невдоволені забудовою навколо Лаври та Софії Київської...

В ЮНЕСКО невдоволені забудовою навколо Лаври та Софії Київської

24.06.2014, 12:18
В ЮНЕСКО невдоволені забудовою навколо Лаври та Софії Київської - фото 1
Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розгляне питання Софії Київської та Києво-Печерської Лаври вже в 2015 році, а не в 2016 як планувалося.

La.jpgКомітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розгляне питання Софії Київської та Києво-Печерської Лаври вже в 2015 році.

З 15 по 25 червня в Катарі проходить засідання 38-ої сесії ЮНЕСКО. На розгляд Комітету було запропоновано 40 номінацій на включення до Списку всесвітньої спадщини нових об'єктів з 42 країн світу. Під час сесії було схвалено пропозицію про розгляд питань забудови буферних зон в районі Софії Київської та Києво-Печерської Лаври на рік раніше.

Про це повідомляє в соцмережах І.Нікіфорова, член колегії ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. За її словами, це  питання мало розглядатися в 2016 році, але завдяки проханняю його перенесуть на сесію в 2015.

Нагадуємо, що постановою Кабміну Київ був занесений до Списку історичних населених місць України у 2001 році. У столиці зареєстровано більше 2,6 тисячі нерухомих пам'яток історичної та культурної спадщини. Два комплекси пам'яток – собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і ансамбль Києво-Печерської лаври – включені ЮНЕСКО до Списку всесвітньої культурної спадщини як єдиний об'єкт. У Києві функціонує 6 державних історико-культурних заповідників і два історико-архітектурних музеї.

У проекті рішення комітет знову рекомендував Україні запровадити мораторій на будівництво висоток у центрі столиці. Згідно з даним рішенням , Никифорова має намір знову офіційно звернутися до Київради з проханням про прийняття мораторію. Про це повідомляє Телеграф.