• Головна
  • Новини
  • У Дніпропетровську відкрилась фотовиставка-квест «Духовні центри Придніпров’я»...

У Дніпропетровську відкрилась фотовиставка-квест «Духовні центри Придніпров’я»

13.06.2014, 09:24
У Дніпропетровську відкрилась фотовиставка-квест «Духовні центри Придніпров’я» - фото 1
На виставці бажаючі зможуть побачити рідкісні та цікаві світлини та дізнатися нового про релігійне життя краю.

muzeum.jpgУ Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького в Дніпропетровську працюватиме виставка, що привертає увагу до різноманіття релігійного життя на Придніпров’ї, яке активно розвивалося з часів колонізації цього краю наприкінці XVIII ст. На виставці бажаючі зможуть побачити рідкісні та цікаві світлини та дізнатися нового про релігійне життя краю, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Сучасна Дніпропетровщина унікальна тим, що на її теренах живуть представники практично усіх віросповідань. Таке релігійне становище в краї формувалося майже двісті років. І зараз на Дніпропетровщині є багато цікавих архітектурних споруд, що мають культове значення.

На виставці представлено близько 30 старовинних світлин з фондів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького, зібраних, здебільшого, першим директором музею Дмитром Івановичем Яворницьким та близько 30 сучасних фотографій, виконаних фотографом Павлом Маменком. Відомо, що за життя Д.І. Яворницький активно цікавився релігійним життям краю, досліджував церкви Катеринославщини, заохочував до цієї справи інших дослідників, ставив питання про збереження старовинних архітектурних споруд. До фотоколекції музею, в часи директорства Д.І. Яворницького, поступило багато світлин та листівок з видами релігійних споруд Катеринославщини, частину з яких можна побачити на новій виставці. В радянські часи, у зв’язку із відсутністю інтересу до духовних центрів Придніпров’я, музейна фотоколекція в цьому напрямку практично не поповнювалась. Тому дуже важливою справою для збереження історії краю є фотофіксація релігійних споруд фотографами. Ця діяльність є одним із напрямків творчості сучасного фотографа П.П. Маменка.

Павло Павлович Маменко – відомий в Дніпропетровську краєзнавець, мандрівник та фотохудожник, який близько 40 років захоплюється мистецтвом фотографії. Є автором фотовиставок «Планета Дніпропетровськ», «Невідомий Катеринослав», «Катеринослав-Дніпропетровськ: перевтілення у кольорі та часі» та інших.

Відвідувачі виставки «Духовні центри Придніпров’я» зможуть побачити та порівняти, як змінився вигляд різних культових споруд через 100 років: від початку ХХ ст. до ХХІ ст., для цього деякі старовинні фото відреставровані та збільшені. Також на виставці представлені світлини деяких зруйнованих та новозбудованих храмів краю.

Задля підвищення інтересу до виставки, відвідувачам пропонується взяти участь у пізнавальному квесті: відповісти на ряд питань за темою виставки і знайти правильні відповіді серед світлин, проявити ерудованість.

Виставка працюватиме в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького по 15 вересня 2014 р. Будинок-музей працює: вівторок, середа, субота, неділя з 10 до 16 години.