• Головна
  • Новини
  • Козацьку ікону 1747 р. хочуть вилучити з фондів Нікопольського музею і передати УПЦ (МП)...

Козацьку ікону 1747 р. хочуть вилучити з фондів Нікопольського музею і передати УПЦ (МП)

29.04.2014, 15:00
Козацьку ікону 1747 р. хочуть вилучити з фондів Нікопольського музею і передати УПЦ (МП) - фото 1
Одну з головних реліквій козаків усього світу – ікону 1747 року, що збереглася до наших днів, перед Великоднем намагалися вилучити з фондів Нікопольського краєзнавчого музею.

ставротека.gifОдну з головних реліквій козаків усього світу – ікону 1747 року, що збереглася до наших днів, перед Великоднем намагалися вилучити з фондів Нікопольського краєзнавчого музею. Захисники національної реліквії кажуть, що і зараз з боку місцевої влади продовжується тиск на музейне керівництво, і переживають , як би ставротеку все ж таки не вилучили з музейних фондів. Про це повідомляє сайт «Українські міста в Інтернеті».

«Перед пасхальними святами на ім'я директора музею прийшов лист від в.о. мера, в якому йшлося про те, що ікону – ставротеку Війська Запорізького низового «потрібно на якийсь час передати в руки місцевої влади,– повідомляють захисники реліквії. – Але керівництво установи не погодилося зробити це , тому що документація не була оформлена належним чином. Про будь-яке переміщення цієї ікони має знати обласне управління культури, їй повинна надатися відповідна охорона.

Олександр Кушнірук, директор Нікопольського краєзнавчого музею, підтвердив інформацію про те, що спроби забрати з музейних фондів ікону були, але, згідно з чинним законодавстом, керівництво ці дії припинило.

Як сказано у  повідомленні, подібні нападки в сторону ікони Війська Запорізького низового здійснюються далеко не вперше. Зовсім недавно, в жовтні минулого року, мітинг на захист ставротеки відбувся  у Дніпропетровськ. Тоді народний депутат Андрій Шипко спробував передати святиню в Нікопольський Спасо-Преображенський собор, аргументуючи це тим , що «на жаль, сьогодні не кожен мирянин відвідує музей, і тому не тільки не може прочитати молитви, але й побачити церковної святині».

 На це Валентин Романов, голова нікопольського об'єднання «Козацька варта Батьківщини» тоді відповів, що ця історична пам'ятка ніколи не мала відношення до Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

«Ось вже більше десяти років Нікопольська УПЦ (МП) намагається вилучити святиню. Вся інтрига в тому, що інші конфесії не претендують на це. Цінність ставротеки важко переоцінити. Перед нею козаків благославляли на Січі. Крім цього, на чорних ринках подібні речі коштують мільйони доларів , – каже Олександр Кушнірук.

Як стверджує директор Нікопольського краєзнавчого музею, ставротека не належала жодній Церкві : «Тільки– козацькій січовій. А вона мала автономію і перебувала під верховенством безпосередньо Вселенського Константинопольського Патріарха , і рішення свого коша ставила вище рішень , скажімо, Київського митрополита. Правоспадкоємця козацької церкви не залишилося. Тому ніхто не може претендувати на ставротеку . Звичайно , я допускаю таке : Кабінет Міністрів візьме та й прийме постанову про передачу ікони Церкві. Це буде велика трагедія. На мій погляд, потрібно піти іншим шляхом: знайти людей, які, перейнявшись ідеєю, побудували б для ставротеки спеціальний храм- музей».

Довідка: Ставротека Війська Запорізького низового – кипарисовий хрест з частинкою Животворящого Хреста Господнього , на якому на Голгофі розіпнули Ісуса Христа , укладений в спеціальне сховище у вигляді ікони. Цей хрест козакам подарував Єрусалимський Патріарх  на знак визнання їх заслуг у захисті православної віри. У XVIII столітті , точніше - в 1747 році, реліквія стала частиною ікони з дещо незвичною для нашого слуху назвою «ставротека» (пер.– сховище хреста).