• Головна
  • Новини
  • В «Софії Київській» відкрито виставку «Українське сакральне мистецтво XVI-XIX ст....

В «Софії Київській» відкрито виставку «Українське сакральне мистецтво XVI-XIX ст.

25.04.2014, 09:48
В «Софії Київській» відкрито виставку «Українське сакральне мистецтво XVI-XIX ст. - фото 1
На виставці представлені роботи українських майстрів XVI-XIXст., які репрезентують розвиток тогочасного українського іконопису, скульптури та друкарства і зберігаються в приватних колекціях.

У Національному заповіднику «Софія Київська» у пам’ятці архітектури ХVІІІ ст. Будинок митрополита відкрито виставку «Українське сакральне мистецтво XVI-XIX ст. (з приватних колекцій)». Як повідомили "УНІАН-Релігії" у дирекції заповідника, відкриття виставки присвячене 80-річчю з часу заснування заповідника.

На виставці представлені роботи українських майстрів XVI-XIXст., які репрезентують розвиток тогочасного українського іконопису, скульптури та друкарства і зберігаються в приватних колекціях.

виставка.jpg

Найдавніша ікона з представлених в експозиції – «Євангеліст Марк» невідомого галицького іконописця сер. XVI ст. Справжньою перлиною виставки є велична ікона «Богоматір Одигітрія» (1660-1670-х рр.). Український іконопис XVIII ст. представлений образом «Тайна Вечеря» та «Деісусом» (іконописець – Іван Серединський). Також відвідувачі виставки зможуть побачити список славетної ікони Казанської Божої Матері кінця XIX ст.

Родзинкою виставки є роботи одного з найбільш загадкових скульпторів XVIII ст. Іогана Георгія Пінзеля.  Емоційність та динамічність його скульптур підкреслюють вплив західноєвропейської школи на творчість великого майстра. 

Представлені в експозиції стародруки характеризують розвиток друкарства на українських землях у XVI – XIX ст. Серед них – Пересопницьке Євангеліє у коштовному окладі, рукописний пам’ятник мистецтва XVI ст. (факсимільне видання); Євангеліє 1665 р. львівського друку; «Києво-Печерський патерик» 1863 р., виданий у типографії Києво-Печерської лаври.

Представлені роботи є яскравими зразками українського сакрального мистецтва XVI-XIX ст., чия жива художня мова крізь віки доносить до сучасників світосприйняття народу та його творчі пошуки.