• Головна
  • Новини
  • 8-метровий тернопільський дідух претендує на звання найбільшого в Україні....

8-метровий тернопільський дідух претендує на звання найбільшого в Україні.

05.01.2014, 10:30
8-метровий тернопільський дідух претендує на звання найбільшого в Україні. - фото 1
Для виготовлення дідуха було використано 8 тис. 760 колосків різних злакових культур

У Тернополі в приміщенні обласного драмтеатру встановили 8-метровий дідух.

Як розповів УНІАН ініціатор встановлення дідуха народний майстер України, керівник гуртків обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Ярослав Осадца, загалом для виготовлення дідуха було використано 8 тис. 760 колосків різних злакових культур: пшениці, ячменю, жита, та вівса. Зверху дідух прикрасили солом’яними ангелами.

дідух.png

Виготовляли дідух учні спільно з викладачами. Його вага становить понад 100 кг.
«Кожна частина дідуха має своє значення. Його чотири яруси символізують пори року. Вони, своєю чергою, діляться на частини, які символізують місяці, тижні і дні у році. Причому у нашому дідуху ми окремо виділили вихідні дні», – розповів Осадца.

За його словами, майже 2 роки тривала праця над дідухом. Тут кожен колосок порахований, над ним було дуже цікаво працювати.

Здавна свою обрядову роль Дідух виконував впродовж усіх Різдвяних свят. Він перебував в оселі до Нового року або до Водохреща. Тернопільський дідух претендує на звання найбільшого в Україні.

Простоїть дідух в драмтеатрі до 19 січня. Його встановили у фойє, де також стоїть ялинка, біля якоїпроводять новорічні ранки для дітей. 
Подивитися на дідух зможуть усі бажаючі.