На Волині знайшли унікальний рукопис Корану

24.10.2013, 11:13
На Волині знайшли унікальний рукопис Корану - фото 1
Унікальний рукопис Корану упродовж 20-ти років зберігався у Острозькому музею-заповіднику, поки ним не зацікавилися вчені. За свідченням експертів, знайденому екземпляру Священної Книги мусульман, як мінімум, двісті років.

rivne-koran_.jpgУнікальний рукопис Корану упродовж 20-ти років зберігався у Острозькому музею-заповіднику, поки ним не зацікавилися вчені. За свідченням експертів, знайденому екземпляру Священної Книги мусульман, як мінімум, двісті років, повідомляє сайт Іслам в Україні.

Священну Книгу придбали для музею його працівники. Як виявилося, екземпляр Корану є надзвичайно цінним. Фахівці стверджують, що над ним працювали не менше року. Рукопис являє собою ретельно записаний на ганчір'яних аркушах коричневим чорнилом текст Священного Писання, деякі сторінки якого протерті до дірок внаслідок багаторічного читання.

Мистецтвознавець Микола Бендюк, визначаючи вік знахідки, каже, що папір, на якому записаний текст Писання, почали робити вже наприкінці 18 - початку 19 століття.

У свою чергу, Михайло Якубович, сходознавець, який першим перевів смисли Корану українською мовою, підкреслив, що унікальність екземпляра полягає в тому, що переписаних і збережених рукописів подібного роду на Західній Україні просто не знаходили.

Вчені припускають, що переписувач Корану Мустафа Адам Алі (Михайло Якубович розібрав це ім'я на рукописі), швидше за все походив з татар, захоплених в одній із битв Костянтином Острозьким в 16 столітті.

На сьогоднішній день рукопис Корану оцінюють в десятки тисяч гривень. Цей примірник є повним: 19 зшитих між собою зошитів вміщують всі 114 сур.