• Головна
  • Новини
  • Україна долучилася до створення документальної стрічки про хасидів...

Україна долучилася до створення документальної стрічки про хасидів

17.10.2013, 13:47
Україна долучилася до створення документальної стрічки про хасидів - фото 1
В Україні продовжили зйомки документального фільму «Дибук» про сучасні масові паломництва хасидів до Брацлава та Умані.

i150_ArticleI.jpgВ Україні продовжили зйомки документального фільму «Дибук» про сучасні масові паломництва хасидів до Брацлава та Умані.

Про це повідомляє «Телекритика».

Дибук - злий дух померлого, що оволодіває людиною та її помислами.

«Історію подано з точки зору людей, які приїздять до України, цікавляться минулим, - розповів режисер і сценарист стрічки Кшиштоф Копчинський. - У фільмі поставатиме сучасна Україна та йтиметься про підґрунтя релігійних конфліктів і воєн».

За словами режисера, заходи хасидів в Україні - причина підняти питання про те, чим є релігія у сучасному житті, і не тільки: «Релігія - це щось серйозне чи ні; чи може людина щось вдіяти щодо смерті свого друга, своїх родичів; чи залишився в Україні антисемітизм».

Очікувалося, що оповідь вестиметься від імені мешканця Брацлава Володимира Алексєєва, який наглядав за цвинтарем хасидів та могилою цадика Нахмана. Раніше він був майором Радянської армії. Однак нещодавно В. Алексєєв помер, і команда стрічки має переглянути сценарій «Дибука».

52-хвилинний документальний фільм створюється за участі України. До фінансування долучилися Польський інститут кіномистецтва та Шведський інститут кіно, Держкіно України, «невеликий американський фонд» (за словами режисера) та телеканали з Польщі, України, Чехії, Словакії, Голландії, Швеції, Німеччини й Угорщини. Виробництво здійснюють Eureka Media (Польща), Національна кінематека України, кінокомпанія«МаГіКа-фільм».

Окрім Кшиштофа Копчиньського, копродюсерами фільму виступають Генадій Кофман (Україна) та Девід Хертіст (Швеція). Оператор - Ярек Петрицький, монтаж здійснюватиме Міхал Лещиловський, який працював над останнім фільмом Андрія Тарковського «Жертвоприношення».

Роботу над картиною почали у 2013-му та планують завершити у жовтні наступного року.

Як розповів режисер, фінансування з українського боку вдалося отримати в результаті перемоги на пітчингу Держкіно. «Конкурс здався мені дуже серйозним. Українські колеги ставили непрості питання», - розповів він.