У Чернівцях заклали Біблійний сад

04.10.2013, 18:30
Культура
У Чернівцях заклали Біблійний сад - фото 1
Сад ростиме на території головного університетського корпусу, одразу біля університетської церкви Трьох Святителів та корпусу, де розташовується філософсько-теологічний факультет ЧНУ.

Біблійний_сад_1.jpgНа території Чернівецього національного університету ім. Ю. Федьковича 4 жовтня заклали Біблійний сад і посадили перші саджанці.

На урочистості були присутні представники різних релігійних конфесій Буковини. Завітав і Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель.духовенство.jpg

Як повідомила РІСУ з місця події Наталія Фещук, сад з’явиться і розвиватиметься завдяки підтримці Єврейського національного фонду Keren Kayemeth LeIsrael. Його голова Ефі Штенцлер розповів, що має безпосереднє відношення до Чернівців, адже його предки походять звідси.

Сад ростиме на території головного університетського корпусу, одразу біля університетської церкви Трьох Святителів та корпусу, де розташовується філософсько-теологічний факультет ЧНУ. Свого часу вся територія, де сьогодні знаходиться головний корпус університету, була резиденцією православних митрополитів Буковини і Далмації.

Біблійний_сад_2.jpgІдея Біблійного саду виникла в авторів книги “Рослини Святого письма”, яка вийшла три роки тому саме у Чернівцях.

Автори книги – відомі у Чернівцях науковці, кожен з них є фахівцем саме своєї справи; серед них є як православні, так і греко-католики. Таке незвичне співавторство надзвичайно згуртувало дослідників.

Руденко_3.jpgЦе Світлана Руденко, доктор біологічних наук, професор кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ ім. Ю.Федьковича; Степан Костишин, доктор біологічних наук, завідувач згадуваною кафедрою, дійсний член Екологічної академії наук України; протоієрей Микола Щербань, кандидат богословських наук, доцент, завідувач богословським відділенням філософсько-теологічного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича, священик УПЦ (КП); Оксана Івасюк, кандидат філологічних наук, доцент (одна з молодших сестер відомого українського композитора Володимира Івасюка).

Майже два роки довелося розчищати територію, на якій заклали цей сад. Адже місце було невпорядковане, раніше тут розташовувалася військова кафедра університету . Науковці кажуть, що тут буде побудована оранжерея ( або ж перебудована та, яка тут вже є), щоб рослини, які не можуть прижитися на Буковині, змогли рости.

Чернівецькі науковці дослідили та описали всі 75 рослин, що згадуються у Біблії, та 106 дібраних до них видів. Автори вперше здійснили класифікацію біблійних рослин за теологічним значенням, детально описали рослини, покладені в основу біблійних притч та висунули ідею висадити у Чернівцях перший в Україні Біблійний сад, здійснивши для цього у книзі наукову аргументацію того, яким чином біблійні рослини можуть прижитися у наших кліматичних умовах.

Сад.jpg«Про ідею Біблійного саду багато говорилося і писалося, – розповідає ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича, професор Степан Мельничук. – Ми навіть пробували робити якісь проекти. Але все не так дешево, і проекти не так просто виграти. Та на цю інформацію натрапили працівнкии Ізраїльського посольства в Україні і напсиали нам, що їх це зацікавило, мовляв, давайте будемо співпрацювати. Ми з радістю відгукнулися. Бо ідея добре. А ідея плюс фінанси, ще краще. Фінансуватиме Єврейський національний фонд, який, зокрема, займається і вирощуванням садів».

Слід зауважити, що у книзі Чернівецьких науковців описані всі відомі нині у світі Біблійні сади. А це і Гетсиманський сад, і Біблійний ландшафтний заказник "Неот Кдумім" в Ізраїлі, Біблійний ботанічний сад у США, Райський сад у Празі, Елгінський кафедральний біблійний сад у Шотландії.