• Головна
  • Новини
  • У Львівському музеї історії представлять одинадцять ритуальних юдейських срібних предметів...

У Львівському музеї історії представлять одинадцять ритуальних юдейських срібних предметів

27.08.2013, 13:15
29 серпня у Львівському музеї історії релігії відкривається виставка «До і після». Це одинадцять ритуальних юдейських срібних предметів.

29 серпня у Львівському музеї історії релігії відкривається виставка «До і після». Це одинадцять ритуальних юдейських срібних предметів. Протягом останніх  шести років їх відреставрував знаний в Україні ювелір, реставратор рідкісних монет і сакральних речей Олександр Павлюк.

Урочисте відкриття виставки «До і після» відбудеться в четвер, 29 серпня, о 15 годині у малій виставковій залі Львівського музею історії релігії. Триватиме виставка два місяці.

Серед предметів виставки – корони та щити на Тору, ханукальні підсвічники, суботні канделябри, ритуальний келих, парохет. В експозиції представлено бсамім (скринька для пахощів) – елемент родинної святкової обрядовості. Ці та багато інших речей на початку 70-х років минулого століття передав у музейні фонди  Львівський історичний музей. Згодом колекцію юдейських культових предметів доповнив скарб, знайдений в селі  Журавному  на Львівщині. 

 «У 2012 році, завдяки співпраці з Центром міської історії Центрально-Східної Європи, програма реставрації срібної колекції отримала зовнішнє фінансування, - розповів завідувач відділу юдаїки ЛМІР, куратор виставки Максим Мартин. - Разом з тим проводилося комплексне наукове дослідження  історії пам’яток при сприянні відомого експерта в галузі музейної юдаїки професор Феліцітас Хайнманн-Єлінек. Так, було атрибутовано більшість клейм, визначено час і місце створення пам’яток, імена виробників-ювелірів».

Унаслідок масштабної науково-дослідної роботи з вивчення та реставрації єврейських ритуальних срібних предметів, сьогодні ми представляємо прекрасні твори мистецтва. Весь процес реставрації та дослідження відвідувач зможе простежити завдяки текстам і фотографіям, що супроводжують кожний експонат.