• Головна
  • Новини
  • Голову Львівської ОДА просять розібратися з процедурою призначення нового директора музею історії релігій...

Голову Львівської ОДА просять розібратися з процедурою призначення нового директора музею історії релігій

15.07.2013, 10:47
Голову Львівської ОДА просять розібратися з процедурою призначення нового директора музею історії релігій - фото 1
У Львові громадські діячі і єпископи УГКЦ, УПЦ КП, УАПЦ, УАЦ (МП) звернулись до голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука з приводу непрозорої кадрової політики.

5E5AE719-8C67-446-m.jpgУ Львові громадські діячі і єпископи УГКЦ, УПЦ КП, УАПЦ, УАЦ (МП) звернулись до голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука з приводу непрозорої кадрової політики.

Йдеться про призначення нового директора музею історії релігій, чиновника Львівської обласної адміністрації Ореста Малиця, повідомляє Радіо Свобода.

Депутат облради від фракції «Удар» Оксана Юринець зробила депутатський запит на ім’я голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука з вимогою пояснити, у якому правовому полі призначили директора музею.

«Якщо належить установа обласній раді, то сесія облради має затверджувати, а також має бути оголошений конкурс, якщо говоримо про прозорість», – каже депутат. Однак саме депутатам потрібно відмінити власне положення про погодження керівників культурних установ, які у власності облради.

Директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк, один з ініціаторів звернення до голови обласної адміністрації з вимогою змінити рішення про призначення директора музею, каже, що громадськість має власну думку і хоче запропонувати на розгляд конкурсу ще одну людину.

«Мусить бути оголошений конкурс, щоб не чиновник обирав, а представники громадськості. Цього не булої», – сказав Степан Павлюк.

Ореста Малицю місяць тому став директором музею історії релігії з подачі департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей обладміністрації. Керівник цього департаменту Наталія Гамкало пояснила, що жодних порушень у призначенні директора музею немає.

«Призначення директора музею історії релігії відбулось без порушень, згідно з законодавством, за погодженням з Львівською облрадою, яка є власником установи, є розпорядження голови Львівської обласної адміністрації. Призначили людину професійну», – наголосила Наталія Гамкало.

У Мінкультури підтвердили, що лише обласна адміністрація самостійно призначає директора музею, а міністерство ніяким чином не втручається у кадрову політику. Відтак ніякого порушення законодавства з боку обласної адміністрації немає.

Однією з причин такого несподіваного призначення, без обговорення у широких колах культурних діячів, депутат облради Олесь Старовойт вбачає гроші. Адже у бюджеті передбачено майже два з половиною мільйони гривень на придбання котла для музею.

«Тут мова йде швидше про кошти, які треба освоїти, і швидше шукали людину, яка б ці кошти швидко освоїла», – висловив припущення депутат.

Водночас колектив музею готує своє звернення на підтримку призначеного директора.