• Головна
  • Моніторинг
  • В Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка «Фрески церкви Спаса на Берестові XVІІ ст.»...

В Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка «Фрески церкви Спаса на Берестові XVІІ ст.»

01.07.2013, 09:47
В Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка «Фрески церкви Спаса на Берестові XVІІ ст.» - фото 1
Виставка презентує частину унікальних розписів часів відбудови храму ХVІІ ст. Аналогів розписів церкви Спаса на Берестові в Україні не існує.

Храм Спас на Берестові27 червня, в корпусі № 25 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в рамках відзначення 1025 річчя Хрещення Русі відкрилася виставка «Фрески церкви Спаса на Берестові ХVІІ ст.»

Церква Спаса на Берестові була побудована на початку ХІІ ст. З середини ХVІІ ст. до початку ХХ ст. фресковий живопис храму неодноразово поновлювався. Під час реставраційних робіт у 1970 році на західній стіні нартекса під розписами ХVІІ ст. було виявлено фрески часів побудови Спаського храму. Ця подія мала величезне значення для вивчення не лише вітчизняної, а й всієї європейської культури. Зняті десять композицій середини ХVІІ ст. поклали на основу та закріпили на спеціальні підрамники.

До останнього часу ці композицій, а саме: “Тайна Вечеря”, “Воскресіння Лазаря”, “В`їзд до Єрусалима”, “Омовіння ніг”, “Пророк Михей”, “Пророк Осія”, “Пророк Амос”, “Пророк Іоїль”, “Пророк Ієзекіїль” знаходились у фондах Заповідника.

Виставка презентує частину унікальних розписів часів відбудови храму ХVІІ ст. Аналогів розписів церкви Спаса на Берестові в Україні не існує.

Експонування десяти фрескових композицій доповнюється відреставрованим портретом митрополита Петра Могили.