• Головна
  • Новини
  • Організатори театралізації в Одесі розп'яття Христа не вважають це дійство богохульством...

Організатори театралізації в Одесі розп'яття Христа не вважають це дійство богохульством

24.04.2013, 12:18

У відповідь на заклик Митрополита Одеського та Ізмаїльського УПЦ (МП) Агафангела (Савіна) до мера Одеси Олексія Костусєва заборонити проведення 3 травня театралізованого дійства розп'яття Христа, Благодійний фонд «Добрий Самарянин» звернувся до митрополита з роз'ясненням мети такого заходу.

У відповідь на заклик Митрополита Одеського та Ізмаїльського УПЦ (МП) Агафангела (Савіна) до мера Одеси Олексія Костусєва заборонити проведення 3 травня театралізованого дійства розп'яття Христа, Благодійний фонд «Добрий Самарянин» звернувся до митрополита з роз'ясненням мети такого заходу.

Так, у зверненні на ім'я Митрополита Агафангела сказано, що цей захід носить виключно історично-культурний характер на основі Біблійного оповідання і не є культовим дійством. Він проводиться лише з метою привернути увагу до Біблійного оповідання напередодні свята Великодня.

Як стверджують організатори театралізації, сценарій постановки не містить моменту розп'яття Христа, а його режисери та учасники є глибоко віруючими християнами різних церков і конфесій.

Беручи до уваги те, що у цей день, у п'ятницю, у всіх православних храмах відбувається винесення Плащаниці в 14:00 або 15:00, організатори дійства готові перенести його на 11:00.

У коментарі для РІСУ старший пастор Одеської Народної Церкви Денис Сердиченко сказав: «У переддень свята Великодня, коли всі християни зайняті приготуванням до свята, на жаль, багато хто забуває про суть свята. Проводячи історичну костюмовану реконструкцію, ми поставили завдання вказати першопричину святкування Великодня: це подвиг нашого Господа Бога Ісуса Христа, Сина Божого. Реконструкція останніх подій життя Ісуса Христа в м. Одесі проводиться виключно з метою просвіти одеситів про події тих днів. Провівши опитування, ми побачили, що люди, які називають себе християнами, не знають що сталося 2000 років тому і наше завдання – у доступній формі розповісти, що Ісус Христос помер і Воскрес заради нашого виправдання. Ми хочемо, щоб наш народ розумів це».

Нагадаємо, 22 квітня митрополит Одеський і Ізмаїльський УПЦ (МП) Агафангел (Савін) направив меру Одеси Олексію Костусєву листа з проханням заборонити проведення театралізованої постановки розп'яття Христа.

Організаторів дійства владика Агафангел назвав «сектантами», а спробу реконструкції Євангельської події – «глумлінням». На думку митрополита УПЦ (МП), проведення театралізованої постановки може «викликати серйозний конфлікт і протистояння на релігійному ґрунті, порушити традиційний для Одеси міжконфесійний мир».

«Подібне дійство, тим більше, яке хочуть провести у священний для кожного християнина день ... є спробою грубої і цинічної образи релігійних почуттів віруючих людей, публічного глумління над святими для всіх нас подіями Євангельської історії", – йшлося в листі Агафангела до мера Одеси.