• Головна
  • Новини
  • У Києво-Печерському заповіднику стартував проект зі створення електронного каталога фондової колекції...

У Києво-Печерському заповіднику стартував проект зі створення електронного каталога фондової колекції

01.02.2013, 15:52
Пілотний проект зі створення електронного каталогу інвентарних карток фондової колекції розпочався у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Пілотний проект зі створення електронного каталогу інвентарних карток фондової колекції розпочався у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Для його обговорення було проведено нараду спеціальної робочої групи, створеної при Міністерстві культури України, за участі представників українських музеїв та заповідників, а також виконавця робіт зі створення каталогу – компанії «Електронні архіви України».

Також у нараді взяли участь голова робочої групи, начальник відділу внутрішнього аудиту Мінкультури Сергій Кириченко, заступник директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Андрій Гусак, Генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина, переший заступник генерального директора Заповідника Валерій Панченко та головний зберігач фондів Заповідника Григорій Полюшко.

Як повідомив Генеральний директор Заповідника Любомир Михайлина, фактично проект розпочався ще у грудні минулого року. Тоді працівники компанії-виконавця відсканували 66 тисяч інвентарних карток основного фонду музейної установи. Найближчим часом їх буде оцифровано та у формі електронного каталогу передано до Заповідника.

«Реалізація проекту дасть нам можливість підвищити технічний рівень оснащення Заповідника до світових стандартів музейної справи, – зазначив Любомир Михайлина. – Крім того, зі створенням електронного каталогу ми зможемо впровадити сучасні методи управління музейними фондами, їх обліку та контролю зберігання, залучити до вивчення фондової колекції вітчизняних та зарубіжних дослідників».

Під час засідання представники музейної галузі обмінялись думками щодо впровадження проекту та вироблення максимально ефективних підходів до його реалізації. Крім того, було обговорено питання своєчасності та необхідності створення електронних каталогів музейних колекцій України, а також окреслено коло проблемних моментів, зокрема формування відповідної нормативно-методичної бази та створення національних стандартів електронного музейного обліку.

За результатами наради її учасники мають надати до Міністерства культури свої пропозиції щодо впровадження електронного обліку музейних предметів фондових колекцій в Україні. Про це інформує пресс-служба Києво-Печерського заповідника.