• Головна
  • Теми
  • Томаш Галік презентував україномовний варіант книги «Терпеливість до Бога», яка стала світовим бестселером...

Томаш Галік презентував україномовний варіант книги «Терпеливість до Бога», яка стала світовим бестселером

17.09.2012, 15:21
Томаш Галік презентував україномовний варіант книги «Терпеливість до Бога», яка стала світовим бестселером - фото 1
Презентація книги відомого чеського богослова Томаша Галіка для українських читачів відбулася 15 вересня на XIXФорумі видавців у Львові.

Терпеливість з Богомexklusiv.gif

За словами автора, книга не проводить межі між віруючими і невіруючими, а призначена для тієї категорії людей, які перебувають в пошуку. У книзі «Терпеливість до Бога» йдеться про віру як про пошук духовних істин. Віра, надія, любов – це три аспекти терпеливості до Бога. Томаш Галік заперечує погляд на віру як на монолог і вважає, що проблема віри не в тому, що людина не знає відповідей на духовні запитання, а в тому, що не ставить правильних запитань.

«Символом цієї книги є Закхей, який сидить на дереві і тримає дистанцію, - каже Томаш Галік. – Ісус же підходить і називає його по імені, що означає «я тебе знаю».

Як повідомила РІСУ Ірина Наумець, Асоціація католицького богослов’я Європи визнала книгу як найкраще богословське видання Європи у 2011 році. Книга завойовує все більшу кількість читачів і перекладена вже 8 мовами, а наступного року планують перекласти ще 5, серед яких – китайська та турецька.

Перевагами видання, які і забезпечили йому світову премію, є вдало підібраний жанр та поєднання філософської рефлексії з автобіографічним контекстом. «Коли я запитав, чому книга отримала найвищу нагороду, експерти сказали, що мені вдалося відновити жанр теологічного есе, - зауважив ТомашГалік. – Есе поєднує глибоку думку і простоту викладу, заохочуючи до читання усіх». Томаш підкреслив, що сіра теорія стає нудною, якщо подавати її в розриві із реальним життям. Тому у книзі він переплітає теологічні думки із власною автобіографією.

Томаш Галік – професор, доктор філософії, доктор богослов’я. Здобув освіту з філософії, соціології, психології, богослов’я та релігієзнавства. 1978 року підпільно висвячений на священика. Був релігійним і культурним дисидентом. Нині він професор Карлового університету, парох Академічної парафії у Празі та президент Чеської християнської академії. Після 1989 року об’їздив усі континенти, де студіював та читав лекції, зокрема в Оксфордському та Кембриджському університетах. Папа Іван Павло ІІ призначив його радником Папської ради у справах діялогу з невіруючими. Займається також міжконфесійним діалогом, у США та Австрії нагороджений за розвиток толерантности і духовної свободи. Його книги та статті перекладені різними мовами світу.