• Головна
  • Новини
  • У Львові відбувся перший фестиваль богородичних піснеспівів...

У Львові відбувся перший фестиваль богородичних піснеспівів

04.09.2012, 08:49
У Львові відбувся перший фестиваль богородичних піснеспівів - фото 1
Фестиваль богородичних піснеспівів «Богородице Діво, радуйся» 2 вересня 2012 р. пройшов у старовинній братській Успенській церкві Львова. Участь у ньому взяли 8 хорових колективів Львівщини, з храмів УАПЦ і УГКЦ.

Фестиваль богородичних піснеспівів «Богородице Діво, радуйся» 2 вересня 2012 р. пройшов у старовинній братській Успенській церкві Львова. Участь у ньому взяли 8 хорових колективів Львівщини, з храмів УАПЦ і УГКЦ.

Фестиваль богородичних піснеспівів у Львові

«Успенська церква, яка пам’ятає Петра Могилу, Мелетія Смотрицького, гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, Патріархів Мстислава і Димитрія сьогодні поєднала різні міста, різні парафії і різні конфесії, щоб спільною молитвою прославити Богородицю, опінку нашої парафії. Відроджуючи давню традицію просвітництва наша Церква запроваджує фестиваль у першу неділю після Успіння, щоб мешканці і гості міста Лева однією душею були в молитві, яка завжди єднала український народ», — сказав у вітальному слові настоятель храму о. Ігор Бурмило.

Хор церкви св. ап. Петра і Павла

Цього дня було відроджено ще одну традицію – антифонний спів — колективи почергово виконували богородичні твори із різних місць церкви.

Хор церкви Преображення (УГКЦ)

«При організації фестивалю головною метою було об’єднати хорові колективи Львівської єпархії УАПЦ. У нас є прекрасні колективи, які ми з Львівським Ставропігійним Братством намагаємося згуртувати на коляду. Але зустріч раз на рік — це недостатньо для обміну досвідом і для розвитку професійності, тому вирішили започаткувати фестиваль, присвячений нашій Заступниці – Пресвятій Богородиці. Крім православних хорів, цього року ми запросили і сусідів, з якими у нас хороші приятельські стосунки – хор «Родину» із церкви Преображення УГКЦ», – зазначив голова оргкомітету фестивалю Юрій Федів.

Братський хор

В організації першого фестивалю взяла участь уся парафія: і священики, і хористи, і віруючі. «Цього дня ми були справжньою родиною. Це для нас велика подія, адже за 23 роки існування нашої Церкви – це перший фестиваль у стінах нашого храму та другий після «Прощання з колядою» для громади УАПЦ у Львові», – зазначив Юрій Федів.

У першому фестивалі взяли участь хори православних храмів м. Львова: арх. Михаїла, свв. апп. Петра і Павла, св. рівноап. кн. Володимира м. Львів-Винники, Успіння Богородиці, хор Львівського Ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного, хор храму св. Софії м. Золочева, ансамбль духовенства золочівського деканату УАПЦ «Левит» та хор «Родина» церкви Преображення УГКЦ.

Завершилися урочистості спільним виконанням творів «Богородице Діво» та молитвою за Україну «Боже великий, єдиний».

Молитва на подвір'ї Братства