• Головна
  • Новини
  • Колективу «Софії Київської» рекомендують займатися не наукою, а екскурсіями...

Колективу «Софії Київської» рекомендують займатися не наукою, а екскурсіями

13.07.2012, 12:05
Колективу «Софії Київської» рекомендують займатися не наукою, а екскурсіями - фото 1

Вчора в Національному заповіднику "Софія Київська" відбулося перше після зміни генерального директора засідання наглядової ради. Члени наглядової ради розкритикували роботу співробітників заповідника, закликавши їх замість наукової роботи активніше проводити екскурсії, що викликало їх обурення

Софія1.jpgВчора в Національному заповіднику "Софія Київська" відбулося перше після зміни генерального директора засідання наглядової ради. Члени наглядової ради розкритикували роботу співробітників заповідника, закликавши їх замість наукової роботи активніше проводити екскурсії, що викликало їх обурення, повідомляє Коммерсант.

Вчорашнє засідання наглядової ради "Софії Київської" відкрила новий генеральний директор заповідника Олена Сердюк, 15 червня призначена на цю посаду міністром культури. Вона познайомила присутніх з результатами 36-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що проходила в Санкт-Петербурзі з 24 червня по 6 липня. Нагадаємо, на сесії ЮНЕСКО погрожує Україні виключити "Києво-Печерську лавру" і "Софію Київську" зі списку об'єктів всесвітньої спадщини, якщо столична влада не введе мораторій на забудови буферних зон заповідників.

Наступним питанням у порядку денному було обговорення плану реставраційних робіт у заповіднику на 2012-2015 роки, який представив перший заступник генерального директора Вадим Кириленко. Документ, зокрема, передбачає реставрацію даху та гідроізоляцію фундаменту Софійського собору, зміцнення оборонних стін і створення дитячого музею на території заповідника. Передбачувана вартість робіт тільки за комплексом Софії становить 57,7 млн ​​грн.

Не дослухавши В Кириленка, члени наглядової ради взялися критикувати план:

– У вас не вказана кошторисна вартість проекту, одні загальні цифри. При такому плануванні можливі зловживання, – заявив голова наглядової ради, директор Інституту археології НАН Петро Толочко, який є критиком останніх досліджень співробітників Софії з історії цієї святині (вони не збігаються з його науковими розробками).

– План складений, щоб тягнути з бюджету гроші! – Зазначив заступник директора департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Мінкульту Віктор Вечерський.

В результаті план відправили на доопрацювання. Далі рада перейшла до обговорення результатів наукових досліджень співробітників заповідника. Петро Толочко сказав, що вони не представляють особливої ​​цінності. За його словами, головне завдання персоналу Софії – популяризація пам'яток та проведення екскурсій: "Доведіть рівень відвідуваності Софії хоча б до рівня Лаври". Його підтримала Олена Сердюк, повідомивши, що тепер головним пріоритетом заповідника стане популяризація пам'яток. За наявною інформацією, Софію щорічно відвідує близько 200 тис. туристів, у той час як Лавру - близько мільйона.

Цю думку підтримали члени наглядової ради, але з обуренням сприйняли співробітники Софії: "Забороняти наукову роботу – злочин. Без неї пам'ятники будуть сприйматися тільки як заробляння грошей", – обурився один з працівників заповідника. "Різниці в відвідуваності Софії і Лаври немає, хіба що в останній прихожан більше. Звідки стільки агресії проти нас?" – Дивувався інший співробітник.

Як вважає колишня заступник генерального директора "Софії Київської" по науці Ірина Марголіна, тотальна критика членів наглядової ради пояснюється прагненням замінити всю адміністрацію заповідника. "Після приходу нового керівника звільняються співробітники, які пропрацювали більше 40 років. Це тенденція нинішнього Мінкульту – розкритикувати, знецінити всю роботу і звільнити людей, щоб призначити більш лояльних", – пояснила пані Марголіна.