• Головна
  • Новини
  • ЮНЕСКО не надало найвищий охоронний статус Андріївській та Кирилівській церквам через халатність влади...

ЮНЕСКО не надало найвищий охоронний статус Андріївській та Кирилівській церквам через халатність влади

08.07.2012, 21:22
ЮНЕСКО не надало найвищий охоронний статус Андріївській та Кирилівській церквам через халатність влади - фото 1
Відмова у наданні статусу Пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Андріївські та Кирилівській церквам пов’язані з халатним ставленням київської влади до інших об’єктів культурної спадщини в Києві – до Софії Київської та Києво-Печерської Лаври.

bryhynets.jpgВідмова у наданні статусу Пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Андріївські та Кирилівській церквам пов’язані з халатним ставленням київської влади до інших об’єктів культурної спадщини в Києві – до Софії Київської та Києво-Печерської Лаври.

На 36-ій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Санкт-Петербурзі київські питання щодо забудови дніпровських схилів і охоронної зони Софії Київської та Києво-Печерської Лаври розглядалися двічі. І обидва рази київська влада отримала публічного ляпаса. Про це інформує сайт О. Бригинця.

Про це заявив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, який звернувся до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової з проханням розглянути відповідні питання на черговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«ЮНЕСКО категорично не сприймає поведінку офіційного Києва стосовно Софії Київської, Києво-Печерської Лаври та їх буферних зон, вважаючи їх такими, що вимагають негайної зміни позиції влади. Серед пропозицій ЮНЕСКО, які повністю будуть обнародувані на офіційному сайті через два тижні, прозвучала пропозиція демонтувати кілька новобудов на схилах Дніпра. Я не бачив остаточної резолюції, але сподіваюсь, що серед зазначених об’єктів, які треба знести, буде і президентський універсам-ветродром на Парковій дорозі», - повідомив О. Бригинець.

Депутат розповів, що Комітет однозначно дав зрозуміти, якщо Україна ігноруватиме вимоги світових експертів, то ми так і залишимося країною з найменшою кількістю об’єктів культурного значення у Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

«Більше того, ми як ніколи близькі до того, що й головні наші перлини -Софію та Лавру - виключать зі списку ЮНЕСКО. Тож влада, представники якої були присутні на сесії, повинна була відчути шок, який або призведе до повного паралічу цієї влади, або хоча б змусить її імітувати турботу про культурну спадщину України», – переконаний О. Бригинець.