• Головна
  • Новини
  • У Великій ханській мечеті Бахчисарая вперше демонструють рукописні Корани XVI - початку XIX століть...

У Великій ханській мечеті Бахчисарая вперше демонструють рукописні Корани XVI - початку XIX століть

29.06.2012, 10:17
У Великій ханській мечеті Бахчисарая вперше демонструють рукописні Корани XVI - початку XIX століть - фото 1
У межах відкриття туристичного сезону Криму Ханський палац (Бахчисарай, Крим) надає унікальну можливість відвідати виставку «Рукописний Коран, його коментарі і хадиси з фондів Бахчисарайського заповідника».

Коран.jpgУ межах відкриття туристичного сезону Криму Ханський палац (Бахчисарай, Крим) надає унікальну можливість відвідати виставку «Рукописний Коран, його коментарі і хадиси з фондів Бахчисарайського заповідника», повідомляє Іslam.in.ua.

Експозиція міститься в Ханській ложі Великої ханської мечеті – єдиному приміщенні палацу, де збереглися кахлі, свого часу виготовлені в турецькому місті Ізнік, розписи стін, а також чимало інших витворів мистецтва.

На сьогодні тут увазі відвідувачів представлена унікальна виставка, де вперше демонструються рукописні Корани XVI - початку XIX століть. Головний зберігач КРУ «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» Оксана Алпашкіна розповіла, що представлені на виставці рукописи - лише частина унікального музейного зібрання книг. Колекція, що налічує сьогодні близько 400 одиниць, почала формуватися в 1920-і роки. Джерелом перших надходжень стали дві великі бібліотеки: Ханська і бібліотека Зинджирли медресе.

«Найперші книги, які тут можна побачити, датуються XVI століттям. Я хотіла б звернути увагу на Коран, переданий у вакф (майно, передане правителем або окремою особою з благодійною метою, - ред.) кримським ханом ще в XVI столітті. Досить багато Коранів передавалися у вакф, і у тому числі в Ханську мечеть та інші міські мечеті. Про це свідчать записи на титульних сторінках», - зазначила Оксана Алпашкіна.

Серед експонатів, представлених на виставці, є рукописи з мечетей Криму, закритих у роки радянської влади. Окремі рукописи надійшли з етнографічних експедицій, закуповувалися серед населення в 20-30-і роки. Колекція Коранів поповнюється і сьогодні. Відвідувачі виставки можуть оцінити майстерність арабської каліграфії. Впродовж століть було створено декілька стилів арабського письма - шість класичних і велика кількість регіональних. У мистецтві рукопису до почерку висувалася строга вимога, а про високий рівень майстерності каліграфа свідчило його вміння писати обома руками.

«Особливо слід сказати про східну палітурку. Мистецтво східної палітурки досягло свого піку в XVIII столітті. На виставці якраз і представлені книги цього періоду. Використовувались, передусім, шкіра, тканина, на шкіряних книгах – тиснення із золотом, сріблом, із кольоровими всілякими вставками», - підкреслила головний зберігач Бахчисарайського заповідника. Варто відмітити і багате оформлення Коранів - вони прикрашені різними калліграммами, мініатюрами і вставками. Під час оформлення також використовувалось рідке золото, срібло, кольорове чорнило і туш.

На виставці також представлені тафсіри – тлумачення Корану і хадиси – життєпис пророка Мухаммеда. «На нашій виставці можна побачити відомий Мухтасар «Сахіх» - це збірка хадисів імама аль-Бухарі, який має у мусульманському світі незаперечний авторитет. Велика частина хадисів і тафсирів у нас з бібліотеки медресе, і дуже багато з ханської бібліотеки, про що свідчать нішани – це ханський друк, який відвідувачі можуть побачити на сторіночках книг», - зробила висновок Оксана Алпашкіна.

Теги: #Коран