• Головна
  • Новини
  • Картинна галерея Львова не хоче віддавати римо-католикам спадщину Бориса Возницького...

Картинна галерея Львова не хоче віддавати римо-католикам спадщину Бориса Возницького

01.06.2012, 11:36
Картинна галерея Львова не хоче віддавати римо-католикам спадщину Бориса Возницького - фото 1
Головний хранитель фондів музею «Олеський замок» Тетяна Сабодаш заявляє, що два батальні полотна придворного художника Яна ІІІ Собеського - Мартіно Альтамонте представники галереї мистецтв не віддадуть костелу Святого Лаврентія.

Битва під ПарканамиГоловний хранитель фондів музею «Олеський замок» Тетяна Сабодаш заявляє, що два батальні полотна придворного художника Яна ІІІ Собеського - Мартіно Альтамонте представники галереї мистецтв не віддадуть костелу Святого Лаврентія. Про це повідомляє ЗІК.

Йдеться, зокрема, про твори Альтамонте, під які покійний директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький спеціально реконструював експозиційні приміщення у Золочівському та Олеському замках.

За словами Тетяни Сабадаш, у костелі картинам, на яких зображено битву та кров, не місце. У костелі має бути лише розп’яття та спокій.

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк заспокоює: «Я скажу точно, питання зняли. Сьогодні вивчаємо питання, чи полотна можуть бути розміщені в відповідних умовах – умови зберігання, клімат, охорона».

На сьогодні у Жовкві на 11.00 заплановано засідання комісії, яка й буде вирішувати, чи передавати цінні полотна, чи будуть відповідні умови зберігання цих творів мистецтва, та хто і як охоронятиме картини 17-го століття.

До комісії входять представники галереї мистецтв, міністерства культури України та Польщі, а також члени римо-католицької громади Жовкви.

Проте наразі у міністерстві культури і управлінні львівської архідієцезії РКЦ в Україні від будь-яких коментарів відмовляються. Проте, як повідомило надійне джерело у галереї мистецтв, найімовірніше картини таки передадуть до костелу. Працівники галереї побоюються, що вслід за цими полотнами твори, якими опікувався Борис Возницький, розійдуться по руках.