• Головна
  • Новини
  • Частку спадшини Бориса Возницького міністр культури хоче передати римо-католикам...

Частку спадшини Бориса Возницького міністр культури хоче передати римо-католикам

31.05.2012, 14:13
Частку спадшини Бориса Возницького міністр культури хоче передати римо-католикам - фото 1

Два великі батальні полотна Альтамонте, під які покійний директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький спеціально реконструював експозиційні приміщення у Золочівському та Олеському замках, міністр культури України Михайло Кулиняк має намір передати Римо-Католицькій Церкві.

Битва під ПарканамиДва великі батальні полотна Альтамонте, під які покійний директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький спеціально реконструював експозиційні приміщення у Золочівському та Олеському замках, міністр культури України Михайло Кулиняк має намір передати Римо-Католицькій Церкві.

Таку інформацію з конфіденційних джерел отримав кореспондент IA ZIK.

Джерело, наближене до влади, повідомило, що завтра очікується візит до Львова міністра культури України Михайла Кулиняка та очільника департаменту культурної спадщини міністерства культури України Андрія Вінграновського. Згадані державні мужі прибувають, аби узгодити, зокрема із польською стороною, передачу костелу святого Лаврентія у Жовкві, що належить Римо-Католицькій Церкві, двох нещодавно відреставрованих унікальних батальних полотен, котрі є фондовими експонатами Львівської національної галереї мистецтв.

Ця звістка занепокоїла не тільки працівників галереї, а й усіх людей, котрим були відомі плани світлої памяті Бориса Григоровича Возницького демонструвати згадані полотна в Олеському та Золочівському замках.

Нагадаємо, фрагмент із недавнього інтерв’ю Героя України Бориса Возницького: «Битва під Віднем» через неналежне зберігання була у жахливому стані вже в середині ХІХ століття. Тож можна лише уявити, який вона мала вигляд у 60-х роках, коли ми демонтували картину із Жовківського костелу святого Лаврентія, де не було належного температурно-вологісного режиму. Після реставрації Овсійчука, «Битва під Віднем» прикрашала Олеський замок, щоправда, ми показували лише частину змотаної у рулон картини. А «Битва під Парканами» майже 30 років навіть не розмотували! Три роки тому відбулася нова реставрація. Львівські реставратори разом з польськими колегами спочатку зняли прогниле полотно, а оригінал наклеїли на нове, застосовуючи високоякісні реставраційні технології. Також розчистили шар усіх замальовок. Завдяки цьому двом картинам вдалося повернути їх первісний вигляд. Європейський Союз виділив на реставрацію близько 4 млн євро. Картину «Битва під Віднем» виставлять в Олеському замку, а другу – в Золочівському. Наразі в музеях піднімають стелю, аби полотна помістилися на всю довжину».

костел св. Лаврентія в ЖовквіДовідка: Твори придворного художника короля Яна III Собеського Мартіно Альтомонте (1657-1745) «Битва під Віднем» (806 х 833 см) та «Битва під Парканами» (886 х 782 см) з жовківського костелу Святого Лаврентія, врятовані свого часу Борисом Возницьким від загибелі, належать українській державі в особі Львівської національної галереї мистецтв і є безцінним та унікальним прикладом батального живопису. У 2008 році картини були перевезені до Варшави на реставрацію, після якої їх демонстрували в тамтешньому Музеї архітектури.