• Головна
  • Новини
  • Києво-Могилянська академія запровадила сертифікатну програму з юдаїки...

Києво-Могилянська академія запровадила сертифікатну програму з юдаїки

16.05.2012, 13:09
Міждисциплінарна сертифікатна програма з юдаїки, яку запускає Києво-Могилянська академія, проводить набір студентів незалежно від року навчання (і осіб із вищою освітою) з НаУКМА та інших ВНЗ Києва на 2012–2013 н. р.

Міждисциплінарна сертифікатна програма з юдаїки, яку запускає Києво-Могилянська академія, проводить набір студентів незалежно від року навчання (і осіб із вищою освітою) з НаУКМА та інших ВНЗ Києва на 2012–2013 н. р., повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на It.dominic.ua.

Програма присвячена вивченню мови іврит, єврейської історії, філософії, літератури і класичних текстів юдаїзму (Біблія, Талмуд, рабинські твори середніх віків тощо). До викладання залучено найкращих фахівців Києва, які співпрацюють із провідними центрами юдаїки в Ізраїлі, Європі та Америці. Вони допоможуть студентам не лише опанувати ґрунтовні теоретичні знання, але й використовувати їх на практиці.

Студенти програми мають змогу брати участь у міжнародних наукових конференціях із юдаїки та експедиціях, присвячених дослідженню історії євреїв України. Керівництво програми сприяє студентам в отриманні стажування за кордоном. Крім того, програма має власну бібліотеку, яку складають видання з різних галузей юдаїки.

Студенти можуть обирати дворічний або трирічний план навчання. Щоб здобути сертифікат, потрібно опанувати два обов’язкових і принаймні чотири вибіркових курси, а також написати курсову роботу. Студенти, які виконують усі правила навчання на програмі, отримують заохочувальну стипендію.

Міждисциплінарну сертифікатну програму з юдаїки (The Interdisciplinary Certificate Program for Jewish Studies at Kyiv-Mohyla Academy) створено 2003 року спільно з Національним університетом “Києво-Могилянська академія” та Всеукраїнською спілкою громадських організацій “Асоціація єврейських організацій і громад України” (ВААД України). Програма належить до кафедри історії Факультету гуманітарних наук НаУКМА і розрахована на студентів НаУКМА та інших вищих навчальних закладів Києва.

До основних завдань програми належать:

– Відродження традицій вивчення юдаїки в Києво-Могилянській академії.
– Створення сучасного науково-навчального центру академічної юдаїки. Ця потреба зумовлена зростанням ролі юдаїки в науковому процесі провідних університетів світу.

– Юдаїка належить до невід’ємних складових цього процесу та є важливим фактором формування гуманітарної культури.

– Залучення студентів НаУКМА та інших університетів Києва (як вільних слухачів) до вивчення різних галузей юдаїки (єврейські мови, класичні тексти, історія і культура євреїв тощо).

– Сприяння кар’єрному розвиткові тих студентів і випускників програми, які обрали юдаїку за фаховий напрям (незалежно від спеціалізації).