• Головна
  • Теми
  • Суд поновив Нелю Куковальську на посаді гендиректора «Софії Київської»...

Суд поновив Нелю Куковальську на посаді гендиректора «Софії Київської»

10.04.2012, 12:52
Суд поновив Нелю Куковальську на посаді гендиректора «Софії Київської» - фото 1
Київський окружний адмінсуд скасував наказ міністра культури Михайла Кулиняка про звільнення Нелі Куковальської з поста генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" і відновив її на посаді.

Софія КиївськаКиївський окружний адмінсуд скасував наказ міністра культури Михайла Кулиняка про звільнення Нелі Куковальської з поста генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" і відновив її на посаді. Про це повідомляє "Комерсант".

"Суд розглянув усі звинувачення, які були пред'явлені мені Міністерством культури, і визнав їх безпідставними", - заявила Куковальська.

Неля Куковальська, як відомо, була звільнена з посади гендиректора заповідника "Софія Київська" 24 січня. 1 березня Наглядова рада заповідника пояснила, що це рішення було прийнято через нецільове витрачання 1,6 млн грн, виділених на археологічні розкопки на території заповідника, а також розкриття саркофага Ярослава Мудрого та реставрації мозаїк Михайлівського монастиря без узгодження з Міністерством культури.

ArticleImages_44661_Kukovalska_dt_w.jpgЗа словами Нелі Куковальської, вона має намір повернутися до роботи після завершення курсу лікування.

"Зараз я хворію, але сподіваюся, що незабаром я почну працювати на колишній посаді", - повідомила "вона.

Учора міністр культури Михайло Кулиняк заявив, що йому нічого не відомо про рішення Київського окружного адмінсуду: "Ніяких документів про відновлення пані Куковальської на посаді гендиректора" Софії Київської "міністерство ще не отримувало".

Нагадаємо, крім Нелі Куковальської, Михайло Кулиняк 20 січня звільнив директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Марину Громову, 25 січня була звільнена генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Наталія Клименко, а 27 січня знято з посади директор музею народної архітектури та побуту "Пирогово "Павло Федака. Також 5 квітня пан Кулиняк підписав розпорядження про звільнення генерального директора Національного художнього музею Анатолія Мельника.

Пан Мельник вже повідомив про намір оскаржувати своє звільнення в судовому порядку. Цьому прикладу мають намір послідувати і деякі інші звільнені директори музеїв. Так, колишній гендиректор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Марина Громова вчора повідомила "Комерсант", що збирається звернутися в суд. "У мене немає іншого виходу, крім як подавати в суд. Коли мене звільняли, то міністр культури пообіцяв мені, що без роботи я не залишуся, мовляв, ми цінуємо фахівців, але тепер я бачу, що це були просто слова. Ймовірно, після Великодня я все ж подам позов ", - сказала пані Громова.

Разом з тим голова Наглядової ради "Софії Київської", директор Інститутуархеології Національної академії наук Петро Толочко не приховує своїх побоювань з приводу можливого повернення пані Куковальської на постгендиректора заповідника.

"Якщо це все ж станеться, то нічого доброго з цього не вийде. Я вважаю, що вона не відповідає цій посаді ні за рівнем підготовки, ні за освітою - вона інженер-залізничник. Заповіднику потрібні нові керівники", - сказав Петро Толочко.

Як РІСУ повідомляла, тотальну заміну керівників найзначніших культурних закладів України експерти пов’язують з намаганням влади працевлаштувати екс-посадовців, яких скоротили через зменшення керівної ланки чиновників. У заповіднику «Софія Київська» запевняють, що усі перевірки КРУ, СБУ, Прокуратури та комісії з Мінкультури, які останніми місяцями проводилися у заповіднику, жодних порушень не виявили.

Зокрема, Владислав Піоро та Олексій Копитько з  Українського центру розвитку музейної справи так прокоментували звільнення музейних очільників: «Майже одночасна заміна керівництва провідних закладів свідчить, що цей крок ретельно готували... Логіка чиновників від культури дуже проста. Їм не потрібні на чолі музеїв авторитетні фахові люди, що мають власну думку й уміють захищати свою позицію. Бо вони заважатимуть вирішенню завдань. Тому слід очікувати, що найближчим часом на посадах директорів музеїв буде все менше людей, які вміють збирати й зберігати, а все більше тих, хто вміє лише рахувати».