• Головна
  • Новини
  • Музейна спільнота засудила законопроект про передачу УПЦ головних лавр України і просить Президента накласти вето у разі його прийняття...

Музейна спільнота засудила законопроект про передачу УПЦ головних лавр України і просить Президента накласти вето у разі його прийняття

23.03.2012, 12:05
Музейна спільнота засудила законопроект про передачу УПЦ головних лавр України і просить Президента накласти вето у разі його прийняття - фото 1
Дискусійний законопроект № 9690 11 січня 2012 р. у Верховній Раді України зареєструвала група народних депутатів України (Деркач А.Л., Горбаль В.М., Шенцев Д.О., Гриневецький С.Р., Голуб О.В., Рибаков І.О.)

Pres_tablutsya.jpgПредставники професійної музейної та пам’яткоохоронної спільноти України написали листа Президенту В. Януковичу, в якому його просять публічно виступити проти прийняття законопроекту № 9690, що передбачає передачу об’єктів культурної спадщини (зокрема, Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Свято-Успенської Почаївської лаври) з державної власності у власність релігійної організації – Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Дискусійний законопроект № 9690 11 січня 2012 р. у Верховній Раді України зареєструвала група народних депутатів України (Деркач А.Л., Горбаль В.М., Шенцев Д.О., Гриневецький С.Р., Голуб О.В., Рибаков І.О.)

У разі прийняття депутатами Верховної Ради України цього законопроекту автори листа просять Президента реалізувати право вето. В іншому випадку, як наголошують експерти, це «призведе до безповоротної втрати унікальних історико-архітектурних комплексів світового значення, до загострення суспільного та міжконфесійного протистояння, негативно позначиться на іміджі України та несе ризики поглиблення розколу суспільства, збільшення соціальної та політичної напруги».

Автори листа також наголошують, що ризик прийняття такого законопроекту несе реальну небезпеку пам’яткам історії та культури загальнонаціонального й світового рівня, низці провідних музеїв України та їхнім унікальним колекціям, що нараховують понад 500 тисяч предметів.

«На наше глибоке переконання історико-архітектурні комплекси такого рівня як Києво-Печерська та Почаївська лаври мають перебувати у державній власності, що підтверджено світовим досвідом та міжнародною практикою. Ми переконані, що лише держава здатна повною мірою, відповідно до вимог та стандартів міжнародного законодавства, гарантувати їхнє збереження та охорону», – йдеться у листі.

Його підписали: Президент Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць Микола Яковина; Перший заступник голови Всеукраїнського товариства охорони пам’яток історії та культури Микола Пархоменко; Голова Українського комітету Міжнародної ради музеїв(ІКОМ) Анатолій Мельник; Голова Всеукраїнської асоціації Сергій Кролевець; Голова Правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро.

Український центр розвитку музейної справи закликає приєднатися до протесту проти передачі пам`яток культури Церкві. Для цього в мережі Facebook створено сторінку «Протест проти передачі об’єктів культурної спадщини церкві».