• Головна
  • Проекти
  • Магістрант «Острозької академії» переміг на краєзнавчому конкурсі РІСУ...

Магістрант «Острозької академії» переміг на краєзнавчому конкурсі РІСУ

24.11.2011, 16:55
Магістрант «Острозької академії» переміг на краєзнавчому конкурсі РІСУ - фото 1
Підсумок конкурсу «Україна наша сакральна» підбито 24 листопада в Українському католицькому університеті. Члени журі визнали найкращою - статтю Віталія Щепанського про місто Острог.

exklusiv.gifВіталій ЩепанськийПідсумок конкурсу «Україна наша сакральна» підбито 24 листопада в Українському католицькому університеті. Члени журі визнали найкращою - статтю Віталія Щепанського про місто Острог.

Віталій Щепанським є магістрантом Національного Університету “Острозька академія”, дослідник історії середньовічного християнства в скандинавських країнах, цікавиться сучасною скандинавською філософією, співробітник Лабораторії перекладу сакральних та давніх текстів НаУОА. У своїй статті він представив Острог «не містом з літопису і підручників», а таким, яким воно є сьогодні, з мінусами і плюсами, яким він його побачив і оцінив, вже проживаючи тут.

Також журі визначило трьох лауреатів. Серед них: Андрій Бондаренко з матеріалом про храми м. Чорткова, Назар Ланько за статтю про костел у с. Вовків під Львовом та Олена Бучацька — за розповідь про відомий Лядівський монастир над Дністром. Також кілька авторів були відзначені за цікаві матеріали.

Один з лауреатів конкурс, Андрій Бондаренко, наголосив на практичності таких конкурсів. Бо вони звертають увагу на стан українських сакральних пам’яток, викликають почуття місцевого патріотизму.

Як зазначив на урочистості один з членів журі, Володимир Мороз, коли оцінював конкурсні матеріали, керувався зокрема тим, чи автор висловлює любов до місцевості, яку описав. Натомість, інший член журі, Ігор Скленар, звертав увагу на якість викладення матеріалу, зокрема, з журналістської точки зору.

Марія Городечна вручає книги переможцю

Партнери конкурсу зробили переможцю і лауреатам подарунки — краєзнавчі книжки від видавництва «Місіонер», туристичні марки, присвячені пам’яткам, які вони описали, а також одноденний тур від компанії «Відвідай». Зі всіма лауреатами і переможцем РІСУ укладає договори про співпрацю.

Андрію Бондаренку туристичні марки з Чорткова вручає Володимир Лиховид

Також присутні обговорили можливості розвитку релігійного туризму, як цей конкурс, підпортал «Релігійний туризм» та інші подібні проекти можуть допомогти захистити українську сакральну спадщину. Марія Городечна, керівник проектів із зв’язків з громадськістю видавництва «Місіонер», закликала продовжувати проводити такі конкурси.

презентація конкурсу

Конкурс «Україна наша сакральна» тривав з серпня по жовтень 2011 року. РІСУ проводила його з метою привернення уваги суспільства до сакрально-культурної спадщини нашого краю, популяризації релігійного туризму та з нагоди 20-ліття Незалежності України і 10-ліття РІСУ. Протягом цього часу на конкурс надійшло понад 20 праць від 17 авторів.

Кілька з них не відповідали вимогам конкурсу, за якими матеріали не повинні були ніде розміщуватися, включно з друкованими та електронними ЗМІ.

Окрім друкованих матеріалів, на конкурс було надіслано кілька відеосюжетів.

Як ми вже повідомляли, партнерами конкурсу виступили: Головне управління внутрішньої політики, національностей та релігій Львівської ОДА, громадський проект «Туристичні марки», туроператор «Відвідай», а також видавництво «Місіонер».