• Головна
  • Новини
  • В Одесі відкриють пам'ятник християнам, загиблим за віру в роки радянських репресій...

В Одесі відкриють пам'ятник християнам, загиблим за віру в роки радянських репресій

25.08.2011, 13:50
В Одесі відкриють пам'ятник християнам, загиблим за віру в роки радянських репресій - фото 1

11 вересня в Одесі відкриють пам'ятник «Героям віри» - християнам, що загинули в XX столітті, в роки радянських репресій. Відкриття пам'ятника приурочено до 90-ліття «воронаєвского пробудження» і 20-ліття незалежності України. Під час урочистого відкриття пам'ятника відбудеться міжконфесійний молебень.

Пам'ятник загиблим за віру11 вересня в Одесі відбудеться відкриття пам'ятника «Героям віри» - християнам, що загинули за віру в XX столітті, в роки радянських репресій. Відкриття пам'ятника приурочено до 90-ліття «воронаєвского пробудження» і 20-ліття незалежності України. Під час урочистого відкриття пам'ятника відбудеться міжконфесійний молебень.

Пам'ятник виконаний у формі скелі висотою 2,5 метри, в центрі якої висічений бюст Івана Воронаєва, засновника одного з найчисленніших протестантських рухів в Україні та країнах СРСР. У руках Воронаєв тримає Біблію, яка символізує фундаментальні біблійні підстави віровчення християн віри євангельської.

На фронтальній стороні пам'ятника вибиті слова з Біблії, послання до Євреїв: «Згадуйте наставників ваших», і нижче: «Героям віри, братам і сестрам у Христі».

З тильного боку пам'ятника висічені слова: «Погляньте на скелю, з якої ви витесані, і на каменоломню, з якої ви видовбані», записані в одній з пророчих книг Старого Завіту.

Загальна вага пам'ятника складає 6 тонн, він був виготовлений в м. Києві і буде встановлений в сквері імені Георгія Гамова м.Одеси, у головного входу до Центральної церкви християн євангельської віри.

Установка фундаменту пам'ятника почалася напередодні Дня незалежності України.

"Символічно, що 20 річчя державної незалежності одесити відзначають відкриттям пам'ятника репресованим у радянські часи християнам – зазначив єпископ Петро Сердиченко, голова Духовного Центру "Пробудження" Церков ХЄВ. – Повністю відчути переваги незалежності Україна може тільки той, хто жив у цій країні при комуністичному режимі. У роки СРСР встановлення пам'ятника "Братам і сестрам, які загинули за віру" було би неможливим. Сьогодні, через 20 років незалежності ми хочемо відновити справедливість, згадуючи тисячі наших братів і сестер багатьох християнських конфесій, які загинули в засланнях і були закатовані у таборах".

Ініціаторами зведення пам'ятника загиблим за віру християнам виступили одесити, об'єднання Церков Християн Євангельської Віри, засноване на початку минулого століття Іваном Воронаєвим. Відкриття пам'ятника відбудеться в рамках міжнародної конференції «Пробудження», яка в цей період триватиме в Одесі. Під час урочистого відкриття пам'ятника відбудеться міжконфесійний молебень.

«Особистість Івана Воронаєва символічна для євангельських християн і є відображенням цілої епохи сподвижників євангельської віри, початку праці та мужньої загибелі за Слово Боже в засланнях і таборах», – каже єпископ Петро Сердиченко.

За його словами, завдання монумента – нагадувати сучасним християнам про ту ціну, яку заплатили покоління наших батьків, гнаних за віру в радянські часи.

«Також ми хочемо нагадати молодому поколінню історію великого духовного пробудження, яке прийшло в колишній Радянський Союз через видатного місіонера Івана Юхимовича Воронаєва, який став засновником євангельського пробудження на початку минулого століття в Україні», – підкреслив Петро Сердиченко.

Довідка:

Іван ВоронаєвІван Воронаєв – проповідник, місіонер, засновник п'ятидесятницького руху в країнах колишнього СРСР. У 1920 році разом з сім'єю Воронаєв оселився в Одесі. 12 листопада 1921 в Сабанському провулку він відкрив першу п'ятидесятницьку церкву. Через кілька років був утворений Союз Християн Євангельської Віри (ХЄВ), головою якого став Іван Воронаєв. До 1926 року п'ятидесятницькі громади з'явилися майже у всіх областях України, а також в центральних районах Росії, на Уралі, Кавказі та в Сибіру.

У 1930 році Іван Воронаєв і його однодумці були заарештовані і заслані до Сибіру. Досі немає достовірної інформації про останні роки його життя і смерть. За однією з основних версій, він відстав від колони ув'язнених по дорозі з роботи в концтабір через сильну втому. Конвоїри, щоби не витрачати час, спустили на нього сторожових псів, через кілька годин після цього Воронаєв помер.

Сьогодні в Україні налічується кілька сот тисяч послідовників Івана Воронаєва, християн-п'ятидесятників, діє кілька п'ятидесятницьких об’єднань церков. Велика слов'янська діаспора ХЄВ проживає в США, Канадs та європейських країнах.