• Головна
  • Новини
  • Митрополит УПЦ КП Димитрій вручив Міжнародні премії в галузі мемуари-біографічної літератури...

Митрополит УПЦ КП Димитрій вручив Міжнародні премії в галузі мемуари-біографічної літератури

30.06.2011, 10:17
Митрополит УПЦ КП Димитрій вручив Міжнародні премії в галузі мемуари-біографічної літератури - фото 1
Премія заснована фондом відомих громадських діячів із Сполучених Штатів Америки Олексієм та Галиною Воскобійниками – громадянами США українського походження.

Premiya.gif28 червня 2011 року в приміщенні Київської Православної Богословської Академії відбулась церемонія вручення Міжнародної премії в галузі мемуари-біографічної літератури.

Премія заснована фондом відомих громадських діячів із Сполучених Штатів Америки Олексієм та Галиною Воскобійниками – громадянами США українського походження. Засновники Фонду передбачили, щоб претенденти на премію висвітлили у своїх працях визначні факти державницького будівництва в Україні, діячів національно-визвольного руху, спогади про боротьбу українців за незалежність своєї держави.

Мета фонду – піднести в українській літературі, науці найменш розвинений жанр мемуарів, а також життєписів славних діячів українського народу. В недавньому минулому лауреатами Фонду родини Воскобійників стали письменник Василь Фольварочний, учений Микола Тимошик, мистецтвознавець і мисткиня Ніна Саєнко, мистець із США Рем Багаутдин, учений Дмитро Степовик та інші відомі в Україні і світі автори.

Нинішнього року Журі Фонду родини Воскобійників, яке очолює митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, постійний член Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату, запропонувало для нагороди дві кандидатури – протоєрея Віталія Клоса – автора фундаментального мемуарно-бібліографіного дослідження «Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря» (Київ, 2007), та Тараса Миронюка – автора дослідження про одного з діячів української музичної культури, який прославив наш національний хоровий спів за океаном, «Василь Завітневич – український церковний диригент США» (Київ, 2011).

Обидві книги отримали високу оцінку громадськості – як свідчень світових стандартів української духовної культури в галузях сакральної архітектури та музично-хорового мистецтва. Владика Димитрій, вручаючи дипломи й нагороди цьогорічним лауреатам, підкреслив наукову глибину обох книг, талант їхніх авторів, щедре використання у працях спогадів сучасників та невідомі факти життєписів діячів культури й духовності. Лауреати прот. Віталій Клос та Тарас Миронюк подякували Олексієві та Галині Воскобійникам за премію, та Журі Фонду за його працю. Про це інформує прес-служба Київської Патріархії.