• Головна
  • Теми
  • У Львові відкриють фотовиставку «Блаженний Папа Іван Павло ІІ і Україна»...

У Львові відкриють фотовиставку «Блаженний Папа Іван Павло ІІ і Україна»

21.06.2011, 15:52
У Львові відкриють фотовиставку «Блаженний Папа Іван Павло ІІ і Україна» - фото 1
Виставка експонуватиметься також в Києві.

Pope_photo2.jpgexklusiv.gifДо 10-ої річниці візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну з ініціативи Львівської Архиєпархії УГКЦ Інститут Історії Церкви підготував фотовиставку «Блаженний Папа Іван Павло ІІ і Україна», яку відкриють у четвер, 23 червня  2011 року,  о 18.00 перед Львівською Ратушею.

На восьми банерах працівники ІІЦ спробували узагальнити головні аспекти взаємин Римського Престолу в час понтифікату Івана Павла ІІ та УГКЦ як в Україні, так і на поселеннях.

Кожен банер є тематичним і через світлини, документи, уривки з промов та звернень Папи, а також коментарі українських духовних і світських осіб представляє контакти Римського Архиєрея з греко-католиками та українцями на загал. Автори виставки зосередили свою увагу на наступних темах, а саме, проблематиці взаємин Івана Павла ІІ і української діаспори від початку його понтифікату в 1978 р. (окремий банер присвячений патріархові Йосифові Сліпому у світлі його взаємин з Папою), також розкривається тематика святкування 1000-ліття Хрещення України-Руси (1988 р.) як в Україні, тоді ще в умовах переслідування і гонінь зі сторони радянської влади, і на поселеннях та відзначення 400-ліття від укладення Берестейської унії (1996 р.), ролі й участі Папи у виході УГКЦ з «катакомб» та її відродженні в Україні (1987-1991 рр.). І на кінець найбільшу увагу творці банерів звернули на візит Святішого Отця в Україну (2001 р.) та українську «пам'ять» в пам’ятниках, книжках та спогадах про Блаженного.

Pope_photo.jpgОтець Богдан Прах, проректор  УКУ,  співорганізатор візиту Святішого Отця в Україну, ділиться  спогадами про Папу: «Найбільше, що вражає в особі Блаженного Івана Павла ІІ – це дуже глибока віра і надзвичайна відповідальність. Він поєднував елементи правдивого Божого провідника і правдивого Божого мужа. Бог його вибрав і він розумів, що цей вибір - це відповідальність, відповідальність за цілу Церкву. Через нього Бог промовляв. Це було чергове об'явлення Божої сили у світі. Він хотів бачити кожну людину і до кожної людини промовити, кожну людину до Бога притягнути.

Це був безцінний дар, який Бог в особі Івана Павла ІІ зіслав Україні. Він до нас приїхав, він допоміг нам зрозуміти правди віри, навчаючи в такий спосіб і таким словами, що кожне серце могло сокрушитися. Люди відчули потребу бути ближче до Бога, ближче до Церкви».

Виставка буде експонуватися перед Львівською Ратушею протягом тижня. Кияни можуть оглянути фотовиставку про Папу в «Українському домі» в рамках київських святкувань 10-ліття приїзду Святішого Отця Івана Павла ІІ в Україну.