• Головна
  • Новини
  • Американський професор вважає, що церковна унія сприяла виникненню культурного плюралізму в Європі...

Американський професор вважає, що церковна унія сприяла виникненню культурного плюралізму в Європі

14.06.2011, 16:30
Американський професор вважає, що церковна унія сприяла виникненню культурного плюралізму в Європі - фото 1
Лекцією професора «По той бік "уніятизму": Унійність у контексті європейської історії та богословської думки» кафедра церковної історії УКУ започатковує програму щорічних Меморіальних лекцій імені св. Йосафата Кунцевича.

Юрій_Аввакумов.jpgСхідні Католицькі Церкви мають богословську та церковно-історичну місію - показати Сходові та Заходові на позитивних прикладах, що унійна ідея - це велика ідея рівноправності християнських культурних традицій. Таку думку висловив о. д-р Юрій Аввакумов, професор історії богослов'я Католицького університету Нотр-Дам (США), колишній декан Гуманітарного факультету Українського католицького університету.

Лекцією професора «По той бік "уніятизму": Унійність у контексті європейської історії та богословської думки» кафедра церковної історії УКУ започатковує програму щорічних Меморіальних лекцій імені св. Йосафата Кунцевича, повідомляє прес-служба УКУ.

На думку історика, обрядові суперечки були віддзеркаленням значно ґрунтовніших і важливіших для Церкви проблем - інкультурації Євангелія та єдності віри у розмаїтті культур. «Унійний метод подолання конфлікту культур в кінцевому результаті був закликом до толерантності і сприяв виникненню культурного плюралізму у Європі - в одній вірі та в різноманітності обрядів», - наголосив професор.

Він додав, що Східні Католицькі Церкви повинні також показати світові на позитивних прикладах ідею визнання чужої церковної культури рівноцінною власній, ідею багатообразності обрядових традицій у християнстві і нарешті ідею збереження цих культурних традицій у рамках Вселенської Католицької Церкви.

У рамках лекції відбулася також презентація українського видання монографії о. Юрія Аввакумова «Витоки унійного богослов'я. Проблема церковної єдності в обрядових дискусіях між Римом і Константинополем в XI-XIII ст.», що вийшла у видавництві УКУ.

«У своїй праці я намагався показати непересічне значення правдивого унійного богослов'я, яке було сформульоване у XII-XV ст., для богословської, філософської і в деякій мірі соціологічної проблематики нинішньої епохи. Вражає, як прискіпливо у Середньовіччі люди ставились до проблем обрядового характеру - який хліб вживати при Євхаристії, яке вино тощо. Такі проблеми сьогодні не викликають ні зацікавлення, ні емоцій», - вважає о. Юрій Аввакумов.