• Головна
  • Новини
  • Анонс: У виставковому залі Успенського собору Національного Києво-Печерського заповідника відкривається виставка “Кобзар – співець святинь України”...

Анонс: У виставковому залі Успенського собору Національного Києво-Печерського заповідника відкривається виставка “Кобзар – співець святинь України”

23.05.2011, 14:05
Виставка присвячена 150-річчю перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі.

24 травня 2011 року о 15 годині у виставковому залі Успенського собору Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника о 15 годині з нагоди 150-річчя перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі відкриється виставка “Кобзар–співець святинь України”.

Експозиція надає можливість ознайомитися зі зразками творчої спадщини Тараса Шевченка – поетичної та художньої. Адже він як митець і майстер слова змальовував і описував вітчизняні святині: Києво-Печерську та Почаївську лаври, Межигірський монастир, Свято-Іллінську церкву у Суботові, хрест, встановлений на місці мученицької смерті князя Бориса. Іноді його малюнки є єдиним свідченням зовнішнього вигляду споруд, адже деякі з згадуваних храмів та монастирів були згодом знищені. На виставці представлені репродукції малюнків, збірки поезій, дореволюційні видання Шевченкового “Кобзаря”, посмертні видання журналів “Основа” (1861-1862) з вибраними творами та спогадами близьких та друзів поета, портрети Тараса Григоровича.

Особливе місце в експозиції займає примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія – одного з перших українських перекладів канонічного тексту Четвероєвангелія, визначної рукописної пам’ятки давньоукраїнської мови та мистецтва XVI століття. Цього року ми відзначаємо 455-річчя з початку його створення. Поет залишив надзвичайно хвилюючий опис цього унікального твору.

Про невмирущість пам’яті про Великого Кобзаря і актуальність його духовного надбання свідчать численні сучасні вітчизняні та закордонні академічні видання, присвячені його життю і творчості .

Для побудови використані експонати з колекції Музею “Православна Україна” Київської Митрополії та особистої збірки Предстоятеля Української Православної Церкви, Митрополита Київського і всієї України Митрополита Володимира (Сабодана).

Захід проводиться з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира (Сабодана).

Адреса: м. Київ, вул. Івана Мазепи, 21, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, виставковий зал Успенського собору. Телефон для довідок: 280-66-46, 280-12-79.