• Головна
  • Новини
  • Колектив заповідника «Софія Київська» звернувся до Президента із закликом захистити найбільшу християнську святиню України від знищення...

Колектив заповідника «Софія Київська» звернувся до Президента із закликом захистити найбільшу християнську святиню України від знищення

08.02.2011, 10:01
Колектив заповідника «Софія Київська» звернувся до Президента із закликом захистити найбільшу християнську святиню України від знищення - фото 1
Колектив заповідника стривожений інформацією про підготовку Указу Президента України щодо передачі музеїв та заповідників, які підпорядковані Міністерству регіонального розвитку, до сфери управління Міністерства культури України.

Sofiya.jpgКолектив Національного заповідника «Софія Київська» звернувся до Президента із закликом захистити найбільшу християнську святиню України від знищення. Про це, як повідомляє «Релігія в Україні», йдеться у листі, під яким стоять сотні підписів, у тому числі від іноземних науковців, що приєдналися до звернення.

Колектив заповідника стривожений інформацією про підготовку Указу Президента України щодо передачі музеїв та заповідників, які підпорядковані Міністерству регіонального розвитку, до сфери управління Міністерства культури України.

"Наша тривога є небезпідставною, – пишуть автори листа, – оскільки мова йде не тільки про зміну підпорядкування". Останній раз це питання розглядалось на засіданні Громадської ради під головуванням Президента 22 грудня 2010 року, пишуть співробітники заповідника, і "не знайшло підтримки членів ради. Саме там було озвучено ідею перепідпорядкувати Національний заповідник «Софія Київська» Мінкультури".

Тепер, за словами підписантів, "викликає подив склад запрошених на Круглий стіл з питання перепідпорядкування Софії Київської, який відбувся 04 лютого ц.р., в якому першим стоїть Василь Анісімов – керівник прес-служби УПЦ (МП). Жодного представника Мінрегіонбуду в цьому списку немає, проте до участі в обговоренні важливого питання державного значення офіційно залучають представника тільки певної релігійної конфесії, не зважаючи на те, що в Україні церква відокремлена від держави".

То чи не є це підтвердженням того, запитують автори звернення, що ця конфесія "накинула оком і на пам'ятки Національного заповідника «Софія Київська»".

На думку підписантів, перепідпорядкування Софії "призведе до дестабілізації роботи музеїв заповідника, руйнування існуючої ефективної системи управління та поставить під загрозу збереження світової та національної культурної спадщини".

Колектив заповідники просить Президента Віктора Януковича якомога швидше зустрітися з колективом Софії та обговорити наболілі питання.

Крім того, в мережі Інтернет поширене запрошення до підтримки колективу Національного заповідника "Софія Київська". Приєднатися до акції громадської солідарності можна 8 лютого 2011 року об 13.00 під стінами Софії.