• Головна
  • Новини
  • У Полтаві побачила світ книга про Патріарха Мстислава (Скрипника)...

У Полтаві побачила світ книга про Патріарха Мстислава (Скрипника)

24.12.2010, 10:56
У Полтаві побачила світ книга про Патріарха Мстислава (Скрипника) - фото 1

Книга «Немає пророка в краю своїм», автором якої є краєзнавець Валерій Волосков, це – життєпис Першого Патріарха Київського і всієї України Мстислава (Скрипника). Про Патріарха Мстислава написані цілі томи досліджень, особливість же цієї монографії в тому, що вона створена винятково на матеріалах місцевої, Полтавської, преси.

Mctuslav.jpgexklusiv.gifКнига «Немає пророка в краю своїм», автором якої є краєзнавець Валерій Волосков, це – життєпис Першого Патріарха Київського і всієї України Мстислава (Скрипника). Про Патріарха Мстислава написані цілі томи досліджень, особливість же цієї монографії в тому, що вона створена винятково на матеріалах місцевої, Полтавської, преси. Про це розповідає кореспондент РІСУ Світлана Фільчак.

«Це не випадково, що саме Полтава дала світові Патріарха Мстислава – адже саме наше місто, на відміну від багатьох великих промислових центрів, помітно зрусифікованих, тривалий час зберігало своє українське обличчя», – говорить у перших рядках книги Валерій Волосков. Задум про її створення виношував давно, по крихтах збираючи матеріали місцевих газет.

«Я віднайшов публікації, ще з початку 90 років, коли Патріарх здійснив два візити до Полтави. Бачимо між ними разючу різницю. Під час першого візиту про це писали скупо, певною мірою, до Мстислава поставилися насторожено. Відомо, що довго шукали приміщення, де він міг би зустрітися із мирянами. А вже на фото, що висвітлюють другий візит, ситуація докорінно змінилася – сам тодішній Полтавський міський голова Анатолій Кукоба вітає гостя, широко висвітлює подію і місцева преса. Хоча Патріарх Мстислав є однією із відомих, знакових постатей, і одним із найвидатніших церковних діячів України і всього християнського світу 20 століття, ставлення до нього на Батьківщині залишається вельми неоднозначним. Можливо тому, що Патріарх є племінником Симона Петлюри, до якого у Полтаві теж неоднозначне ставлення – згадаймо, яке було протистояння щодо встановлення пам’ятника Петюрі у Полтаві», – говорить автор.

Валерій Федорович сподівається, що його книга приверне і увагу можновладців до будиночка, в якому народився майбутній Патріарх. Зараз він у плачевному стані, і не сьогодні-завтра може взагалі розвалитися.

«Будиночок ледь тримається купи, йому близько двохсот років, але він є, – говорить Валерій Федорович. – Екскурсоводи, які розповідають про місто нашим туристам, можуть відштовхнутися від конкретного об’єкту, розповідь про Мстислава не буде просто собі лекцією в автобусі. Є що показати. На жаль, колишня міська влада – це люди, які страждають глухотою національною, вони не робили нічого, щоби будиночок зберегти. Хоча там і невеликі кошти були потрібні. На громадських засадах там  існує музей, життя в ньому ледь жевріє, бо про нього ніхто не дбає».

Окрім світлин та публікацій є у книзі тексти проповідей, що їх Мстислав виголошував для Полтавської громади. «Ці слова Патріарх сказав двадцять років тому. Але стільки у них мудрості, глибини, що вони є актуальними і в наш час», – акцентує Валерій Волосков.

Voloskov.jpgДовідка: Волосков Валерій Федорович народився 19 січня 1945 року у Полтаві, Член Спілки краєзнавців України товариства «Просвіта». 40 років працював у туристичній галузі. Автор-розробник багатьох екскурсійних маршрутів по Полтаві та області. Нагороджений кількома державними відзнаками. Публікувався у численних місцевих та республіканських виданнях. Автор окремих статей у енциклопедії «Полтавщина». Створив також кілька путівників по місту. Вийшли друком його науково-художні видання: «Полтавська битва: «до» і «після»; «Останнє кохання гетьмана Мазепи», «Подорож Полтавщиною з монетою в руці». Готується до друку книга «Полтавщини на монетах незалежної України».