• Головна
  • Новини
  • У Львові презентують документальний фільм про підпільного єпископа УГКЦ...

У Львові презентують документальний фільм про підпільного єпископа УГКЦ

17.12.2010, 10:39
У Львові презентують документальний фільм про підпільного єпископа УГКЦ - фото 1

У Палаці мистецтв у Львові 23 грудня відбудеться презентація документального фільму «Володимир Стернюк: служіння в підпіллі» про життя підпільного єпископа Української Греко-Католицької Церкви Володимира (Стернюка), який протягом 20 років очолював заборонену Церкву в Україні.

Sternyuk.jpgУ Палаці мистецтв у Львові 23 грудня відбудеться презентація документального фільму «Володимир Стернюк: служіння в підпіллі» про життя підпільного єпископа Української Греко-Католицької Церкви Володимира (Стернюка), який протягом 20 років очолював заборонену Церкву в Україні.

Про це ZAXID.NET повідомили у Львівській міській раді. В умовах переслідування митрополит зумів виховати ціле покоління молодих священиків, а на переломі 80-90-х років ХХ століття, вивести греко-католицьку церкву з підпілля.

"Володимир Стернюк: служіння в підпіллі" є наступною стрічкою із циклу документальних фільмів присвячених долі УГКЦ у XX столітті. Це спільний проект Рекламно-продюсерського центру "Стар-ТВ" та Львівської архиєпархії УГКЦ, який створено за сприяння Львівської міської ради та меценатської підтримки Тараса Керницького та Ігоря Назаркевича.

У фільмі зібрані свідчення близьких співробітників, його вихованців-священиків з підпільної семінарії, підпільного єпископа УГКЦ Юліана Вороновського. Віднайдено двох свідків, які перебували в одній камері з майбутнім єпископом, під час його ув’язнення у 1947 році, записане інтерв’ю з викладачем медичного училища, в якому навчався Володимир Стернюк після повернення із заслання.

Автори акцентують увагу на твердій позиції Митрополита у стосунках з контролюючими органами Радянського союзу. Розповідають про методи тиску та провокації, які застосовувало КГБ щоб змусити Кир Володимира зректися архиєрейського уряду.

У стрічці використано матеріали з архіву Митрополита Володимира (Стернюка), з фондів Інституту Історії Церкви УКУ, Музею історії Релігії та численних приватних збірок. Демонструються унікальні фото з 50-х років, коли Кир Володимир працював фельдшером швидкої допомоги, та відеозапис підпільних священичих свячень, здійснених Митрополитом Стернюком у 1988 році.

Фільм розповідає про труднощі, з якими зустрівся провід УГКЦ в часи легалізації та описує роль 83 літнього митрополита в переговорах з Московським Патріархатом та радянською владою.