• Головна
  • Новини
  • Мінкульт запевнив, що жоден музей з Печерської Лаври не буде відселений...

Мінкульт запевнив, що жоден музей з Печерської Лаври не буде відселений

16.11.2010, 09:52
Мінкульт запевнив, що жоден музей з Печерської Лаври не буде відселений - фото 1
У Міністерстві культури та туризму запевняють, що жоден музей з території Києво-Печерської Лаври не буде відселений, поки йому не знайдуть інше відповідне приміщення.

Lavra_w.jpgУ Міністерстві культури та туризму запевняють, що жоден музей з території Києво-Печерської Лаври не буде відселений, поки йому не знайдуть інше відповідне приміщення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив 15 листопада заступник міністра культури і туризму Тимофій Кохан.

Зокрема, йдеться про Музей історії українського театру та Музей українського декоративного мистецтва.

Т.Кохан зазначив, що в Мінкультури створено спеціальну комісію, яка займається питанням відселення музеїв з території Лаври, яку очолює особисто міністр культури Михайло Кулиняк.

“Я уповноважений передати позицію міністра культури, міністерства стосовно цього питання. Жоден з музеїв, які зараз знаходяться на території Лаври, не буде відселений, поки для цього музею не буде знайдено адекватне приміщення для експозиції. До цього моменту ніяких переїздів, переселень не буде”, – запевнив він.

При цьому Т.Кохан висловив думку, що найкраще було б розмістити ці музеї на території “Мистецького арсеналу”, коли його будівництво та облаштування буде завершено.

“Треба будувати музеї. Ну немає зараз в Києві, якщо подивитись, жодного достойного приміщення для перенесення туди таких музеїв”, – наголосив чиновник.

Генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марина Громова пояснила необхідність вивільнення приміщень, в яких зараз працюють вказані музеї, зокрема, так: “Є питання, яке полягає в тому, що в нас – в Києво-Печерського заповідника – 70 тис. експонатів, які лежать на полицях у фондах Лаври. Ми зараз якимсь чином пробуємо щось зробити… Але у нас немає площі, щоб зробити музей Києво-Печерської Лаври, зробити Музей біблейської книги. Тобто, музеї, які безпосередньо повинні бути в Лаврі…”.

М.Громова наголосила, що розуміє, що такі унікальні музеї (театральний та декоративного мистецтва) можуть бути тільки один раз кудись переведені зі своїми експозиціями без втрат колекції.

“І поки не буде знайдено достатнього, достойного приміщення, всі музеї будуть працювати на території Києво-Печерської Лаври і працюють зараз”, – наголосила директор заповідника.

Як повідомлялося, 24 вересня депутат фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Київській міській раді, голова комісії міської ради з питань культури та туризму Олександр Бригинець заявив, що сесія Київради має розглянути проект рішення щодо передачі Києво-Печерського історико-культурного заповідника до державної власності, яким передбачено позбавити приміщення трьох музеїв комунальної власності - Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Музей книги і друкарства України.

За словами депутата, розгляд питання в Київраді відбудеться на виконання рішення Кабінету міністрів, згідно з яким з території Лаври має бути відселено установи, діяльність яких не пов’язана з діяльністю заповідника і монастиря. Це ж рішення уряду передбачає відселення ще трьох музеїв некомунальної власності та близько 30 творчих майстерень, що розташовані на території Лаври.