Сьогодні – День української писемності та мови

09.11.2010, 10:47
Сьогодні – День української писемності та мови - фото 1
З 1997 року День української писемності та мови відзначається щороку 9 листопада на честь літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і починається українська писемність.

nestor_litopysecСьогодні, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. З 1997 року День української писемності відзначається щороку 9 листопада на честь літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і починається українська писемність.

До дня української мови сьогодні на Українському радіо о 16:10 пройде Всеукраїнський диктант національної єдності.

Ця унікальна акція розпочалася 2000 року. Щорічно в цей день українці можуть взяти участь у написанні радіодиктанту і з'ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і поважає рідне слово, хто хоче, щоб українці спілкувалися державною мовою.

Напередодні Дня української мови редакція РІСУ провела на сайті Опитування: Якою мовою Вам найкраще молитися?  

Опитування показало, що 2/3 наших читачів висловилися за українську мову як мову молитви, а це складає 66.3% опитаних. Досить великим є відсоток тих, хто молиться церковнослов’янською. Серед читачів РІСУ таких 14.2%, російською мовою моляться 10.6% англійською – 2.2%; польською – 1.5%, арабською – 1.2% опитаних. Серед опитаних іншими мовами моляться 2%.