• Головна
  • Новини
  • У Тернопільському обласному держархіві планують зібрати колекцію стародруків...

У Тернопільському обласному держархіві планують зібрати колекцію стародруків

16.09.2010, 12:05
У Тернопільському обласному держархіві планують зібрати колекцію стародруків - фото 1
Стародруки, рідкісні і цінні книги збиратимуть у фондах Тернопільського облархіву. Тут сподіваються, що мешканці області на їхню ініціативу відгукнуться і передадуть старовинні книги у фонди державної установи.

exklusiv.gifstarodruky.jpgСтародруки, рідкісні і цінні книги збиратимуть у фондах Тернопільського облархіву. “З цього приводу люди уже відгукуються. Так, жителька Козівського району Тернопільської області Марія Хомко прийшла до нас з безцінними книгами XVII-XVIII століть. Їх зараз реставрують та досліджують. Взагалі хочеться зібрати такі книги під дахом архіву,” – розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу директор архіву Юрій Гумен.

Для старовинних видань в обласному архіві забезпечать кращі умови зберігання, аніж деінде, переконують архівісти. Приміром, М. Хомко з часів примусового переселення українців з Лемківщини, коли її дідусь і врятував книги від знищення, зберігала чотири стародруки на горищі помешкання. Спершу окрім них у збірці були ще невеликі молитовники, але їх погризли миші. Відтак до архіву потрапили тільки виданий у львівській друкарні Михайла Сльозки “Тріодіон” (2 пол. XVII ст.), виданий у Ставропігійській друкарні “Апостол”, надруковані у Почаєві “Летургіон” (XVIII ст.) і в Перемишлі — “Октоїх” (ХІХ ст.).

“Стародруки написані старослов’янською мовою, що нас порадувало. Адже у фондах бібліотеки архіву зберігаються переважно писані латиною, польською і німецькою готикою,” – говорить головний спеціаліст відділу інформації та використання документів обласного архіву Оксана Сулима.

Загалом у фондах Держаного архіву Тернопільської області зберігають сотні старовинних, цінних і рідкісних книг. Серед них — два, надруковані у Почаївському монастирі. Також приблизно 300 таких видань колись належали до бібліотеки василіанського монастиря у Бучачі, що нараховувала тисячі книг, рукописів та інших документів.

Тож в обласному архіві сподіваються, що мешканці області на їхню ініціативу відгукнуться і передадуть старовинні книги у фонди державної установи.