• Головна
  • Новини
  • Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник презентує полотна культових споруд Печерська, знищених у 30-і роки XX століття...

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник презентує полотна культових споруд Печерська, знищених у 30-і роки XX століття

02.07.2010, 14:22
Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник презентує полотна культових споруд Печерська, знищених у 30-і роки XX століття - фото 1
Виставку можна переглянути з 1 по 15 липня 2010 р. м. Київ, вул.Івана Мазепи, 21, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, корпус № 3 (Антикварно-букіністична книгарня “Нестор”).

exklusiv.gifPechersk2.jpgКИЇВ — 1 липня 2010 року, у Всесвітній день архітектури, в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулася презентація художнього проекту “Марево українського бароко” Олександра Білецького, на картинах якого можна побачити Київ, якого більш нема, повідомляє кореспондент Олександр Бойко.

Pechersk3.jpgАвторський проект “Марево українського бароко” презентує 7 олійних полотен з видами фортечних і культових споруд Печерська XVIII – середини XIX століть: Микільського військового собору, побудованого коштом гетьмана Івана Мазепи, комплексу Микільського монастиря, які були знищені у 30-і роки XX століття, комплексу споруд Києво-Печерської лаври та Микільської в’їзної брами Печерської фортеці з казармою та ін.

Pechersk1.jpgЗавдяки цьому художньому проекту можна помилуватися видами Києва, які залишилися тільки у фотографіях. Художник відтворив в картинах цей втрачений Київ, полотна були відтворенні за листівками та фотографіями тих літ: «Окрім як художник, я ще трохи музейний працівник і архітектор. Старий Київ завжди чарував мене своєю красою». За словами митця, цей стиль архітектури є цінним надбанням нашої культури: «Українське бароко, мало того що мені це просто подобається, це відмітний стиль українців, які взяли європейське бароко і реалізували його по-своєму. Це стало дійсно «українським» бароко, не схожим на зразки євпропейського класичного бароко. Вся лавра — це перефразоване бароко, воно більш пластичне, весь декор справді український — тому зараз у нас є своє самобутнє явище, яке можна вважати досягненням світової архітектури», — відзначив художник.

Виставку можна переглянути з 1 по 15 липня 2010 р. м. Київ, вул.Івана Мазепи, 21, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, корпус № 3 (Антикварно-букіністична книгарня “Нестор”).

Митець народився на Чернігівщині у 1953 році. Художню та архітектурну освіту здобув на факультеті графіки Санкт-Петербурзької академії мистецтв та в архітектурному технічному університеті. Працював на посаді головного художника низки відомих видавництв. У галереях Києва, Лондона та Парижа відбулися його персональні художні виставки. Твори митця знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Великої Британії, Ізраїлю, Німеччини, Франції, США, Канади.