Розпочала роботу виставка духовних книг-мініатюр

24.03.2010, 13:14
Розпочала роботу виставка духовних книг-мініатюр - фото 1
Уперше в Луцьку відкрили унікальну виставку, де експонуються мініатюрні духовні книги.

Muzej-volyn_-ikony.jpgЛУЦЬК — Уперше в Луцьку відкрили унікальну виставку, де експонуються мініатюрні духовні книги: «Ірмологій Йоана Дамаскина» 1638 року, «Збірник і Пасхалія» 1631 року, «Часослов служебник» 1651 року, «Алфавіт духовний» 1747 років з Острозького музею книги і книгодрукування. Видання раритетів увійшли до експозиції виставки «Православна мініатюра XI-XXI століть», яка 24 березня відкрилася в Музеї волинської ікони.

В експозицію увійшли експонати з колекції Волинського краєзнавчого музею, Музею волинської ікони, Рівненського краєзнавчого музею, Музею книги та книгодрукування в Острозі, митрополита Луцького та Волинського УПЦ Нифонта, архиєпископа Рівненського та Острозького УПЦ Варфоломія, приватних колекціонерів. Усього на виставці представлено понад 350 сакральних предметів. Серед них — хрести натільні і напрестольні, лита мініатюра, ікона, стародруки, панагія, сувенірна продукція з України, Єрусалиму, Греції, Росії.

«На виставці «Православна мініатюра XI-XXI століть» представлені високохудожні зразки християнської культури, які існують на території нашого краю. Вони свідчать про багату історію православ'я і дають можливість побачити, яким чином Церква розвивала і підтримувала духовну традицію у витворах сакрального мистецтва», — йдеться у повідомленні прес-служби Волинської ОДА.