• Головна
  • Новини
  • До 196-ї річниці від дня народження Кобзаря відкрилася виставка Шевченкіани із зібрання Предстоятеля УПЦ...

До 196-ї річниці від дня народження Кобзаря відкрилася виставка Шевченкіани із зібрання Предстоятеля УПЦ

10.03.2010, 11:05
До 196-ї річниці від дня народження Кобзаря відкрилася виставка Шевченкіани із зібрання Предстоятеля УПЦ - фото 1
У зібранні почесне місце посідають прижиттєві видання творів Т.Шевченка, зокрема і виданий коштом Платона Симиренка у 1860 році останній за життя поета "Кобзар".

Sab-pushe.jpgКИЇВ – Виставка відкрилася 9 березня у Національному музеї Т.Шевченка. У зібранні почесне місце посідають прижиттєві видання творів Т.Шевченка, зокрема і виданий коштом Платона Симиренка у 1860 році останній за життя поета "Кобзар".

У день відкриття виставки Митрополит Володимир урочисто передав у дар Національному музею факсимільне видання "Пересопницького Євангелія" та 9 раритетних книг Шевченкіани із особистого зібрання, повідомляє УКРІНФОРМ.

У своєму виступі під час церемонії передачі дару митрополит Володимир побажав усім громадянам "бути більш уважними до творінь Великого Кобзаря, де можна знайти відповіді на багато питань".

Відповідаючи на запитання журналістів про те, що спонукало його до передачі раритетів музею, Митрополит Володимир зазначив, що він уже є людиною похилого віку і потрошку роздає людям усе, що збирав багато років. "Будь-яка колекція - велика, маленька - це все-таки особиста справа, а в музеях, бібліотеках це буде доступно для всіх, хто цікавиться, і з цього я буду переживати радість", – сказав Предстоятель УПЦ.

Директор музею Наталія Клименко подякувала Митрополиту Володимиру за ці безцінні реліквії нашого народу, зокрема "Пересопницьке Євангеліє", яке стало одним із клейнодів нашої держави.

Вона нагадала, що свого часу гетьман Іван Мазепа подарував "Пересопницьке Євангеліє" Вознесенському собору в Переяславі. Коли Тарас Шевченко 1845 року був там, він брав до рук цю книгу, і в його "Археологічних нотатках" залишилася згадка про той запис, який гетьман Мазепа зробив на берегах "Пересопниці".

"Я думаю, що ця безсмертна безцінна реліквія буде не просто зберігатися в наших фондах, а ми знайдемо можливість, аби "Пересопницьке Євангеліє" могли побачити відвідувачі нашого музею і згадати імена багатьох видатних людей України", – наголосила Н.Клименко.

Від імені музею вона подарувала Митрополиту Володимиру семитомне академічне видання "Тарас Шевченко", над сьомим томом якого "Малярська спадщина" працювали науковці Національного музею.