Рідкісні видання Біблії експонують на виставці в Харкові

04.03.2010, 11:38
Рідкісні видання Біблії експонують на виставці в Харкові - фото 1
У Харківському літературному музеї розпочала роботу виставка «Книга книг», на якій представлені рідкісні видання Біблії з колекції архиєпископа Харківського та Полтавського УАПЦ Ігоря (Ісіченка).

Біблії.jpgХАРКІВ — У Харківському літературному музеї розпочала роботу виставка «Книга книг», на якій представлені рідкісні видання Біблії з колекції архиєпископа Харківського та Полтавського УАПЦ Ігоря (Ісіченка), професора кафедри історії української літератури Національного університету імені Каразіна. На експозиції представлено близько 100 видань Біблії, зокрема факсиміле славнозвісного з часів Древньої Русі рукописного Остромирового Євангелія ХХ століття і Острозької Біблії XVI століття — першого повного друкованого видання Біблії церковно-слов'янською мовою. На виставці також представлені видання Біблії різними мовами світу, розраховані й для дітей.

За словами завідувачки експозиційного відділення музею Ольги Резніченко, на виставці також представлені 20 ікон ХІХ століття слобожанського письма з фондів Чугуївського художньо-меморіального музею І. Рєпіна і твори сакрального живопису — на склі — пензля художника-земляка Валерія Бондаря.

У рамках виставки, як повідомляє Укрінформ, наступні 3 місяці у Літературному музеї буде реалізовано інтерактивну освітню програму на духовну тему. Зокрема, вчені-мистецтвознавці розкажуть усім охочим про стародавні секрети трансформації біблійних сюжетів в образи іконопису.

Фонд Харківського літературного музею, створеного вперше на Слобожанщині наприкінці 80-х років ХХ століття, нараховує понад 20 000 експонатів, що розповідають про розвиток літературного процесу в Харкові за два останніх століття. Тут є унікальні матеріали про долю письменників-земляків, починаючи з українських класиків, зокрема Квітки-Основ'яненка та Гулака-Артемовського, закінчуючи плеядою літераторів ХХ століття, включаючи Павла Тичину, Володимира Сосюру, а також письменників, які стали жертвами сталінських репресій: Миколу Хвильового, Миколу Куліша, Гната Хоткевича...