На Львівщині реставрують унікальну дерев’яну церкву

12.03.2020, 13:21
На Львівщині реставрують унікальну дерев’яну церкву - фото 1
Церква Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району є однією із 16-ти об’єктів, на порятунок і реставрацію для яких 2020 року з обласного бюджету виділять 21 мільйон 200 тисяч гривень. Про це повідомили в ЛОДА.

Церква Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району є однією із 16-ти об’єктів, на порятунок і реставрацію для яких 2020 року з обласного бюджету виділять 21 мільйон 200 тисяч гривень. Про це повідомили в ЛОДА, інформує Дивись.info.

«На Львівщині цього року реставруємо та рятуємо 16 об’єктів культурної спадщини. Дерев’яна церква на Гомульці, біля Львова – одна з них. Майже 10 років пам’ятки архітектури область утримує та реставрує за власний кошт. Державної програми для цього просто немає. А вона для нашої області необхідна, адже тут понад 8,5 тисяч культурних пам’яток. Тому ми намагаємося залучати кошти з різних джерел», – пояснює заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод. Відтак у  церкві Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району планують розпочати реставрацію. Церква була греко-католицькою ще до війни. Після псевдособору 1946 року деякий час була закрита. Згодом, у 90-их, храм таки повернули УГКЦ. У 50-их роках попри церкву Пресвятої Трійці проклали залізничну колію. Цікаво, що вона мала би проходити самою територією церкви, проте навіть в ті часи дивом вдалося домогтися, щоби рейки відсунули на кілька метрів далі. Не вдалося, однак, зупинити дивну реконструкцію храму у 70-их: тоді його зовні обшили бляхою, а зсередини – оббили фанерою. «Під усією цією бронею храм «душиться», тліє, там множаться шкідники. На куполі церква затікає, але це все під фанерою. І довший час ми цього не бачили. Може, то навіть була спеціальна державна політика – знищити церкву під виглядом реконструкції», – зазначає місцева парафіянка, архітекторка-реставраторка, яка вже з 2006 року на пенсії, Галина Крук. Ще тоді, у 70-их роках ХХ століття, вона наполягала, що оббивати храм не можна. Однак не змогла цьому запобігти.

Нагадаємо, що 11 лютого Львівська облрада затвердила річне фінансування програми збереження культурної спадщини у сумі понад 21 мільйон гривень. Це 7% від загального бюджету Програми капітального будівництва в області.

Серед об’єктів, які отримають фінансування, також є Поморянський замок (XVI-XVII ст), палац у Тартакові Сокальського району (XIX ст), дзвіниця церкви Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі (XVII) та ціла низка дерев’яних церков, які є пам’ятками національного значення.  У 2020 році роботи планують розпочати не лише у церкві Пресвятої Трійці (XVIII ст) у с. Воля-Гамулецька Жовківського району, але й соборах Пресвятої Богородиці у Заболотцях на Бродівщині (XVIII ст) та с. Гостинцеве Мостиського району (XVII ст), Різдва Пресвятої Богородиці у Щирці (XVI ст) тощо. Деякі об’єкти, як от собор Святого Юра у Львові та дерев’яні храми у Глинниці та Морянцях цьогоріч планують завершити.